odlazak velikana

Lino je zaslužio dostojanstven oproštaj, a na odlasku je dao upute kako dalje...

Lino je zaslužio dostojanstven oproštaj, a na odlasku je dao upute kako dalje...
26.01.2018.
u 09:09
Lino Červar danas će 167. put, vjerojatno i posljednji, sjesti na tu klupu. Zaslužio je dostojanstven oproštaj, koliko god mislili da je neke stvari mogao bolje napraviti.
Pogledaj originalni članak

Prst sudbine htio je da najveća era u povijesti naše rukometne reprezentacije počne i završi s – Češkom. Prije nepunih šesnaest godina, 2. lipnja 2002. godine jedan široj javnosti potpuno nepoznati trener prvi je put sjeo na klupu hrvatske reprezentacije, pobijedio u kvalifikacijama za SP 2003.

Češku s 35:24 (dva gola zabio je Igor Vori!) i odveo nas u Portugal. Znamo što se tamo dogodilo. Postali smo svjetski prvaci, a Červar je uspio ono što nikad nikome nije uspjelo – posljednju reprezentaciju Europe pretvorio je u prvu na svijetu.

Lino Červar danas će 167. put, vjerojatno i posljednji, sjesti na tu klupu. Zaslužio je dostojanstven oproštaj, koliko god mislili da je neke stvari mogao bolje napraviti. Što slijedi? Što nakon ovog EP-a u kojem nismo uspjeli? Slijedi li pad rukometa ili ćemo s nekim novim ljudima i nekim novim idejama ući u borbu za povratak na vrh?

Na oproštaju, na “karminama” na 17. katu hotela Westin, s pogledom na suncem okupani Zagreb, Červar je praktički pročitao rukometni “testament”, smjernice što bismo trebali napraviti. Jer, kao što je sam rekao – sada nije dobro.
 

Odlaze rukometno nepismeni!

Ovako je govorio Červar:

– Moramo napraviti neke promjene za sljedeća natjecanja. Prvo, moramo odrediti strategiju razvoja rukometa do Igara u Tokiju 2020. godine i nakon njega. Drugo, hitno moramo početi razmišljati o klubovima kao nositeljima kvalitete, u prvom redu PPD Zagrebu i Nexeu, ali i nekom trećem, kako im omogućiti da se u besparici razvijaju. Moramo razvijati mlade igrače, osnažiti ih i graditi u najboljim klubovima koji im mogu jamčiti kvalitetu rada. Četvrto, u klubovima se moramo osloniti na naše igrače i ne rasprodavati ih u bescjenje jer to znači da ne vjerujemo u njih.

Na ovoj se točki zadržao...

– Kad odu van premladi, nitko s njima ne želi dalje individualno raditi, od njih se traže golovi, rezultat, pa često i sjede na klupi te nam se događa deficit u razvoju. Ne smijemo puštati igrača dok se ne razvije tehnički i taktički, odlaze rukometno nepismeni!

Sljedeća točka...

– Moramo odgajati tip igrača kojima oskudijevamo. Vratari, šuteri, znalci, kreativci... Ne može se igrati samo na snagu i volju. Za vrhunski rezultat nije dovoljna samo tjelesna komponenta.

Dobro pripremljeni izbornik nastavio je dalje.

– Peto. Moramo raditi na proizvodnji igrača ne samo kroz klubove, nego i kampove, ciljana okupljanja, regionalna i prijateljska međunarodna natjecanja. Tako ćemo unaprijediti igrače. I šesto – moramo iskoristiti sav naš trenerski i igrački potencijal te postaviti izbornika koji neće sjediti na dva stolca, koji će biti totalno posvećen svom poslu. U tom smislu spreman sam pružiti podršku onima koji dolaze.

Izborniče, kad već imate program, jeste li se spremni u nekoj ulozi možda sami uhvatiti u koštac i s njegovim provođenjem?

– U ovom trenutku teško mi je o tome govoriti. Trebam deset dana da se resetiram. Možda se više i neću baviti rukometom. Htio bih se preispitati u miru, s obitelji. I onda ću povući potez za koji mislim da je najbolji. U ovih 166 nastupa na klupi pokušao sam dati sve. Imam ideje i viziju, ali trebam mira. I sigurno se neću gurati u javnost da govorim protiv svoje reprezentacije.

Červar ima dovoljno godina, uspjeha i autoriteta da ima pravo detektirati i izložiti neke probleme našeg rukometa. Nije rekao sve, ali rekao je dovoljno. Ovome bismo mogli dodati ono što je i nama na duši i što je možda i utjecalo na ovakav rasplet EP-a.

Nažalost, hrvatska liga potpuno je devastirana, i to ne samo besparicom. Miješanjem sa SEHA ligom, koja je kao ideja zanimljiva, ali ne i do kraja ostvarena jer nije došlo do fluktuacije igrača unutar klubova, već se i dalje ide samo prema van, izgubila je zanimanje i rezultatski podražaj.

Ključna je podrška Saveza

Ne treba zaboraviti da je naša najveća generacija nastala iz najvećeg rivalstva u našoj ligi, onog između Zagreba i Metkovića, koje je pomalo i na silu prekinuto. Možda bi Metković financijski i sam pao, ali tada je poslana poruka drugima: nemojte pokušavati!

I to nije bilo dobro. Slično se kasnije dogodilo s Medveščakom. Iz one legendarne početne postave iz lisabonskog finala 2003. godine samo su Šola i Džomba igrali u inozemstvu, svi ostali (Kaleb, Balić, Metličić, Lacković i Sulić) bili su ili u Metkoviću ili u Zagrebu. Već 25 godina (slovima: dvadeset i pet) isti je klub prvak države, što je donosilo koristi, ali to sada više nije dobro jer se i sam PPD Zagreb kao lokomotiva našeg rukometa evidentno umorio. I također izgubio korak s europskom elitom.

Neće biti lako riješiti ni problem izbornika. Červarov prvi pomoćnik Hrvoje Horvat ima dovoljno snage, energije i znanja da se ulovi s tim u koštac. Realno, sve to pa i puno više iskustva ima i Ivica Obrvan koji je dobro upoznao francuski sustav rada. No, osnovno je da izbornik mora imati apsolutnu podršku svih.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.