MATE MALEŠ:

'A rekli su mi da imam srčanu manu, da više neću igrati...'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
'A rekli su mi da imam srčanu manu, da više neću igrati...'
02.11.2013.
u 15:30
Operiran mi je nos, četiri puta iskakalo mi je rame, imao sam slomljena rebra, ozljedu gležnja. Nisam se predavao i Bog 
i izbornik su me nagradili, kaže Mate
Pogledaj originalni članak

Jedan je Šibenčanin otpao (Ademi), drugi uletio, defenzivni vezist Rijeke Mate Maleš najveće je iznenađenje na Kovačevu popisu za Island. Uporni, hrabri, tihi, skromni i pobožni dečko, čiju su karijeru obilježili nevjerojatni pehovi, u 24. godini dobio je najveće priznanje u životu.

Odmah na misu

Istoga popodneva kada je čuo da ga je Kovač pozvao otišao je na misu, u župnu crkvu Srca Isusova na Zametu...

– Išao sam zahvaliti Bogu jer ovo je njegova zasluga. Znate, nakon svega što sam prošao igrajući nogomet, ovo mi je najljepši dar – kaže Mate kroz čiju su glavu odmah prošle sve silne ozljede, operacija, sumnje s početka karijere da nikada neće zaigrati.

Nakon odlaska iz Dinama u Lokomotivu prije pet godina ustanovljena mu je srčana mana.

– Nisam mogao udahnuti i liječnici su najprije pomislili da nešto sa srcem nije u redu. A svi nalazi bili su dobri, uredni, ništa nije upućivalo na anomaliju. I zamislite zbog kakve gluposti ja nisam igrao – morali su proći mjeseci da bi se ustanovilo kako je za probleme s disanjem kriv slomljen nos! I nakon što sam operiran, sve je s disanjem bilo u redu – prisjeća se Mate.

No pehovi su tada tek počeli. Dok je bio igrač Lokomotive, rame mu je tri puta iskakalo prije nego što je još jednom morao pod nož. A nakon toga neko je vrijeme liječio i ozlijeđeni gležanj...

– Ajde, recimo da sam posljednje dvije godine bez težih ozljeda. Slomljena rebra u to ne ubrajam. Sad sam zdrav, hvala izborniku na povjerenju, hvala i mojim suigračima u Rijeci jer oni su isto tako zaslužni za ovo.

Mate ima trojicu braće i sestru, otac Marko i majka Ana žive u Malešima. I s Matom proživljavaju svaki njegov uspjeh...

– Ćaći je suza krenula kad je čuo za poziv u reprezentaciju. Znam da im to puno znači...

Rođak ste s bivšim Hajdukovim predsjednikom Hrvojem Malešom?

– Da, mi smo kuća do kuće, jako bliski. Čujemo se povremeno...

Neću se štedjeti

U reprezentaciji neće biti stranac. U Šibeniku je igrao s Gordonom Schildenfeldom, u Dinamu s Lukom Modrićem i Marijem Mandžukićem. Tu je i njegov suigrač Leon Benko.

– Jedva se čekam priključiti svim tim velikim imenima....

Valjda ćete do Islanda izdržati bez ozljeda?

– Ma o tome ne razmišljam! I ne pada mi na pamet štedjeti se u klupskom dresu. Ja u svaku utakmicu idem sa sto posto pa što bude. Valjda ću do Islanda ostati čitav – zaključio je novi Kovačev čovjek Mate Maleš.

Prije njega u reprezentaciji su minutažu imala šestorica Šibenčana: Slavica, Računica, J. Bulat, Schildenfeld, Ademi i nedavno Ježina. Maleš je u Kovačevoj viziji vrlo blizu prvoj momčadi i možda prvi Šibenčanin na Svjetskom prvenstvu poslije Dražana Jerkovića...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.