Obračun s dilerima

SIPA zaplijenila 22 kg droge za “hrvatsko tržište”

SIPA zaplijenila 22 kg droge za “hrvatsko tržište”
13.03.2013.
u 09:25
Epilog u selu Dusina, udaljenom 15-ak kilometara od Zenice, ispred kuće Bakira Helvide došlo je do vatrenog obračuna dvije skupine narko-dilera, a jedan od njih je lakše ranjen
Pogledaj originalni članak

Sedam osoba je uhićeno u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) započetoj u ponedjeljak poslijepodne na području Zenice, Busovače i Tuzle. Uhićeni su povezani s preprodajom droge, a prema službenim informacijama, pripadnici SIPA-e su tom prilikom zaplijenili 22 kilograma marihuane.

Sukob dilera

Oko 17 sati u selu Dusina, udaljenom 15-ak kilometara od Zenice, ispred kuće Bakira Helvide došlo je do vatrenog obračuna dvije skupine narko-dilera, koje su se spremale izvršiti primopredaju droge. Osim Bakira Helvide, uhićeni su, s jedne strane, njegov sin Hasan, blizak rođak Almir Helvida i zet Elmir Imamović iz Busovače, te Mubera Coker, Sanel Džinić iz Zenice i Adnan Mingić iz Tuzle, koji su se pred Helvidinu kuću dovezli automobilom passat. U pucnjavi je prostrijelne rane zadobio Mingić koji je van životne opasnosti. Coker, Džinića i ranjenog Mingića, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a ZDŽ-a i SIPA-e uhitili su na cesti M-5, pri pokušaju bijega.

Droga za Hrvatsku

U nadležnost Tužiteljstva BiH predati su Elmir Imamović, Zeničani Almir Helvida, Mirabela Coker i Sanel Džinić te Adnan Mingić. U Tužiteljstvu ZDŽ-a ispitani su otac i sin, Bakir i Hasan Helvida iz Zenice. Tako je učinkovitom akcijom SIPA na širem području središnje Bosne razbila međunarodni kanal krijumčarenja droge. Naime, u konkretnom slučaju, službeno je priopćeno, da se radi o razbijanju velikog međunarodnog kanala krijumčarenja droge u čak pet država regije, koji je djelovao na relaciji Albanija – Makedonija – Srbija – BiH - Hrvatska. U ovom slučaju policija je otkrila da je opojna droga trebala biti prokrijumčarena vozilom peugeot na područje Hrvatske.

- Na jednoj strani je bio domaćin Bakir i njegov sin Hasan, rođak Almir Helvida i zet Elmir Imamović iz Busovače, a na drugoj Mirabela Čoker, Sanel Džinić iz Zenice, Huso Mustafić i Adnan Mingić, oba iz Tuzle, koji su se do kuće dovezli u automobilu Passat. U pucnjavi je lakše ranjen Huso Mustafić. Pristigla skupina iz automobila pasat je nakon pucnjave pokušala pobjeći, ali su ih nakon desetak minuta uhvatili specijalci na magistralnomj cesti M-5. Skupine, koje su pratili operativci SIPA-e, otkrile su se u naseljenom mjestu Dusina, koje se nalazi na lokaciji koji graniči s općinom Busovača. Do obračuna među četiri osumnjičena došlo je zbog neriješenih odnosa unutar same skupine, neslužbeno potvrđuju iz policije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.