Nova uhićenja

SIPA i Tužiteljstvo nastavljaju raditi na razotkrivanju kriminala

SIPA i Tužiteljstvo nastavljaju raditi na razotkrivanju kriminala
29.04.2013.
u 09:30
Akcije SIPA-e Lutka, Boss, Memory, Pravda, Patriot i druge, dokaz su odlučnosti u borbi protiv kriminala
Pogledaj originalni članak

Akcije na razotkrivanju kriminala i korupcije u koje su upleteni visoki dužnosnici BiH se nastavljaju, doznajemo iz Tužiteljstva BiH. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uskoro će po nalogu Tužiteljstva nastaviti s akcijama čiji je cilj zaustaviti kriminal i korupciju koja je prisutna među dužnosnicima koji su na vlasti prije svega u Federaciji BiH. Kako doznajemo vode se istrage u nekoliko smjerova, prikupljaju se podatci i izjave kako bi se nakon toga krenulo u akcije kojih će biti više, i to na nekoliko područja u BiH.

Više slučajeva

Već duže vrijeme istražitelji SIPA-e i Tužiteljstva provode istražne radnje kako bi se nekoliko slučajeva zaokružilo i razotkrilo pitanje kriminala u Razvojnoj banci Federacije BiH, pronevjere proračunskog novca, prije svega u Federaciji BiH, pronevjere koje su rađene u pojedinim ministarstvima u BiH. Prema saznanjima trenutačno se ispituje rad više ministarstava za koje postoje osnovi sumnje da su po nalogu najviših dužnosnika ministarstava i članova Vlade pronevjerili proračunski novac i netransparentno ga dijelili. Pored ovoga radi se na razotkrivanju kriminala u koji su upleteni predstavnici pojedinih stranaka u Federaciji BiH. Akcije koje je SIPA ranije izvodila dovele su do otkrivanja određenih podataka u kojima se naglašava kako su pojedini istaknuti dužnosnici stranaka upleteni u kriminal vezan uz poslovanje pojedinih privatnih tvrtki te su svojim utjecajem pribavljali korist. Tvrtkama su se davale povlastice i poticaji, a zauzvrat dio novca je išao određenim strankama, a dio u privatne džepove političara iz Bosne.

Zloutrebe i političari

Istrage, također, vode i do političara koji su zlorabili svoj položaj i pomagali kriminalcima, ali i sebi osigurali korist. Ranije smo pisali o pronevjerama u Upravi za neizravno oporezivanje BiH za vrijeme dok je direktor bio Kemal Čaušević. Istraga u ovom slučaju još traje. Također se još istražuje Ministartvo obrane dok je ministar bio Selmo Cikotić. Izvješća su, kako doznajemo, u ovom slučaju protiv desetak osoba koje su sudjelovale u nelegalnoj prodaji oružja i prijevarama otišle na Tužiteljstvo. Čeka se odluka. Obračun s kriminalom i korupcijom su u BiH tek počeli. Uhićenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i njegovih suradnika zbog primanja mita i zloupotrebe položaja i ovlasti samo su vrh ledenog brijega. Nakon jučerašnje akcije i novih uhićenja SIPA i Tužiteljstvo su pokazali kako ne misle stati. Odgovori Europskoj uniji na poruke kako se BiH mora obračunati s kriminalom i korupcijom konačno su se počeli slati. Mnogi istaknuti dužnosnici stranaka, političari na vlasti u Federaciji BiH, bivši direktori državnih agencija i javnih poduzeća meta su daljnjih istraga, a nakon toga i uhićenja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.