Uoči izbora

Savjetnik ministrice Alić prvi osnovao bh islamsku stranku

Foto: AFP
Savjetnik ministrice Alić prvi osnovao bh islamsku stranku
07.05.2010.
u 11:22
Stranka je nazvana Partija pravoga puta, vodi je Admir Pozderović, koji je savjetnik federalne ministrice obrazovanja i znanosti, inače bivši ministar
Pogledaj originalni članak

Nakon nekoliko hrvatskih stranaka koje u svom nazivu i političkoj filozofiji ističu kršćansku odrednicu, na izborima u Bosni i Hercegovini prvi put bi mogla sudjelovati i jedna islamska stranka.

Zakonski uvjeti

Ukoliko ispuni sve zakonske uvjete, za naklonost birača na općim izborima u BiH borit će se Partija pravog puta (PPP), koja za sebe tvrdi da je “prva politička stranka čiji su programski ciljevi utemeljeni na načelima Kurana i sunneta”. -Želimo napraviti funkcionalnu državu BiH po mjeri svih naroda koji u njoj žive. Želimo otvoriti dijalog o neriješenim nacionalnim i drugim pitanjima, ukloniti drogu i alkohol s ulica, ukinuti kamate, zatvoriti kladionice i kockarnice, ukinuti zdravstvene iskaznice i omogućiti besplatnu zdravstvenu skrb svima. Želimo potaknuti ekonomski razvoj BiH, širiti istinu o islamu i sprječavati laži, želimo raditi na ujedinjavanju svih muslimana svijeta, poruka je kojom PPP nastoji privući biračko tijelo. Zanimljivo je da ovu stranku, koja očito računa na glasove bošnjačko-muslimanskih konzervativaca i vjernika, vodi aktualni savjetnik federalne ministrice obrazovanja i znanosti Admir Pozderović. On je ranije bio zastupnik u Skupštini Bosanskopodrinjske županije te ministar za pitanja branitelja u županijskoj Vladi. Poznat je i kao član Asocijacije inovatora BiH.

Kao i ostale stranke

Programski ciljevi PPP-a u mnogim vidovima se ne razlikuju od stavova većine drugih stranaka u BiH, jer zagovaraju nenasilje, izgradnju funkcionalne države i ravnopravnost svih naroda i građana. Ipak, ima i razlika, poput stava PPP-a o integracijskim procesima u kojima treba sudjelovati BiH. -Podrazumijeva sve pozitivne integracijske procese u Europi i svijetu, formiranje međunarodnih asocijacija i aktivno sudjelovanje u istim. Osim zalaganja za ulazak BiH u NATO savez, prisutnost u članstvu Ujedinjenih naroda ... cilj PPP-a je i iniciranje integracijskih procesa zemalja Europe, Azije i Afrike u kojima muslimani čine etničku većinu, navodi se u političkoj platformi PPP-a. U političkoj platformi PPP-a se ističe zalaganje za besplatno osnovno obrazovanje te reformu nastavnih planova i programa “tako da se u školama stječe samo ono znanje koje je istinski korisno i svrsishodno u životu i radu čovjeka, koje doprinosi općem boljitku zajednice”.

Savjetnik ministrice obrazovanja zalaže se u političkoj platformi i za potpuno izbacivanje likovnog i glazbenog obrazovanja, kao i seksualnog odgoja, a da ostali predmeti budu reducirani i očišćeni od “jalovog gradiva koje opterećuje naobrazbu”. Još nije sigurno hoće li se ova stranka pojaviti na sljedećim izborima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.