Uoči izbora

Savjetnik ministrice Alić prvi osnovao bh islamsku stranku

Burka
AFP
07.05.2010.
u 11:22

Stranka je nazvana Partija pravoga puta, vodi je Admir Pozderović, koji je savjetnik federalne ministrice obrazovanja i znanosti, inače bivši ministar

Nakon nekoliko hrvatskih stranaka koje u svom nazivu i političkoj filozofiji ističu kršćansku odrednicu, na izborima u Bosni i Hercegovini prvi put bi mogla sudjelovati i jedna islamska stranka.

Zakonski uvjeti

Ukoliko ispuni sve zakonske uvjete, za naklonost birača na općim izborima u BiH borit će se Partija pravog puta (PPP), koja za sebe tvrdi da je “prva politička stranka čiji su programski ciljevi utemeljeni na načelima Kurana i sunneta”. -Želimo napraviti funkcionalnu državu BiH po mjeri svih naroda koji u njoj žive. Želimo otvoriti dijalog o neriješenim nacionalnim i drugim pitanjima, ukloniti drogu i alkohol s ulica, ukinuti kamate, zatvoriti kladionice i kockarnice, ukinuti zdravstvene iskaznice i omogućiti besplatnu zdravstvenu skrb svima. Želimo potaknuti ekonomski razvoj BiH, širiti istinu o islamu i sprječavati laži, želimo raditi na ujedinjavanju svih muslimana svijeta, poruka je kojom PPP nastoji privući biračko tijelo. Zanimljivo je da ovu stranku, koja očito računa na glasove bošnjačko-muslimanskih konzervativaca i vjernika, vodi aktualni savjetnik federalne ministrice obrazovanja i znanosti Admir Pozderović. On je ranije bio zastupnik u Skupštini Bosanskopodrinjske županije te ministar za pitanja branitelja u županijskoj Vladi. Poznat je i kao član Asocijacije inovatora BiH.

Kao i ostale stranke

Programski ciljevi PPP-a u mnogim vidovima se ne razlikuju od stavova većine drugih stranaka u BiH, jer zagovaraju nenasilje, izgradnju funkcionalne države i ravnopravnost svih naroda i građana. Ipak, ima i razlika, poput stava PPP-a o integracijskim procesima u kojima treba sudjelovati BiH. -Podrazumijeva sve pozitivne integracijske procese u Europi i svijetu, formiranje međunarodnih asocijacija i aktivno sudjelovanje u istim. Osim zalaganja za ulazak BiH u NATO savez, prisutnost u članstvu Ujedinjenih naroda ... cilj PPP-a je i iniciranje integracijskih procesa zemalja Europe, Azije i Afrike u kojima muslimani čine etničku većinu, navodi se u političkoj platformi PPP-a. U političkoj platformi PPP-a se ističe zalaganje za besplatno osnovno obrazovanje te reformu nastavnih planova i programa “tako da se u školama stječe samo ono znanje koje je istinski korisno i svrsishodno u životu i radu čovjeka, koje doprinosi općem boljitku zajednice”.

Savjetnik ministrice obrazovanja zalaže se u političkoj platformi i za potpuno izbacivanje likovnog i glazbenog obrazovanja, kao i seksualnog odgoja, a da ostali predmeti budu reducirani i očišćeni od “jalovog gradiva koje opterećuje naobrazbu”. Još nije sigurno hoće li se ova stranka pojaviti na sljedećim izborima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?