KOLIKO TKO ZARAĐUJE

Sat zastupnika 568 KM, a profesora 80 puta manje

Foto: VL FOTO
Sat zastupnika 568 KM, a profesora 80 puta manje
05.06.2010.
u 11:30
Milijuni maraka se troše na zastupnike, dok ostali korisnici proračuna trpe
Pogledaj originalni članak

Županijske skupštine HNŽ-a i ZHŽ-a su, prema podacima Centra civilnih inicijativa, tijekom prošle godine zasjedale tek nešto više od 50 sati. Unatoč tome, zastupnici su redovito primali plaće i paušale, a radi se o iznosima o kojima većina radnika u BiH može samo sanjati. Tako je Skupština HNŽ-a prošle godine zasjedala točno 52 sata i 50 minuta, a unatoč tomu, zastupnici koji su profesionalizirali svoj mandat dobivali su redovito plaću u iznosu od oko 2500 maraka. - Osam zastupnika je profesionaliziralo svoj mandat. U Skupštini imamo i tri umirovljenika koja primaju razliku mirovine i plaće zastupnika, dok je većina ostalih zastupnika na paušalu koji iznosi oko 650 maraka. Ima i onih koji ne primaju novac za rad u Skupštini HNŽ-a, rekao nam je glasnogovornik ove institucije Musair Penava. Ako podijelimo radne sate i godišnju plaću od 30.000 maraka koju dobiva određena skupina zastupnika, dobivamo podatak da su plaćeni 568 maraka po satu rada, odnosno sjednice.

Drakonske razlike

S druge strane, profesori imaju plaću oko 1050 maraka, pa dobivamo podatak da su plaćeni 7,5 maraka po satu rada, odnosno imaju 80 puta manju nego satnicu nego zastupnici u Skupštini HNŽ-a. Satnica policajaca je čak 100 puta manja od satnice zastupniku u HNŽ-u, a radnike u privatnom sektoru je apsurdno i spominjati. Njihova plaća je od 300 do 500 maraka. Slična situacija je i u Zapadnohercegovačkoj županiji. Kao i u HNŽ-u, zastupnici ZHŽ-a također su preplaćeni za svoj rad. Iako je svega njih nekoliko profesionalizirao svoj radni odnos, izdavanja u ove svrhe su ogromna, osobito ako uzmemo u obzir rad Skupštine. Vrijednost njihove satnice je neznatno manja od zastupnika u HNŽ-u, oko 550 maraka i, naravno, redovito dobivaju svoje plaće. Iako je skoro nemoguće izračunati točan iznos koji se izdvaja za plaće zastupnika u skupštinama HNŽ-a i ZHŽ-a zbog kompliciranih zakonskih rješenja, ovaj iznos je vjerojatno oko milijun maraka. S obzirom da se radi o županijskim vlastima, iznos svakako nije zanemariv. Ako uzmemo u obzir financijsku krizu u kojoj se županije nalaze, postavlja se pitanje zašto se ne govori o drastičnom smanjenju plaća ili naknada zastupnicima koji mjesečno zasjedaju jednom ili nijednom.

Nikakvi rezultati rada

Podaci koje objavljuje CCI o radu županijskih institucija su svakako poražavajući. Za tri godine svog mandata Skupština HNŽ-a održala je samo 25 sjednica, što znači da je, u prosjeku, sjednice održavala tek svakih mjesec i pol dana. Slično je stanje i u ZHŽ-u. Programi rada redovito ostaju samo mrtvo slovo na papiru, a nitko ne snosi odgovornost što su pojedini zakoni više od dvije godine u proceduri. Veliki broj zastupnika i ne dolazi redovito na sjednice skupštine bez ikakva objašnjenja ili opravdanja. Četrnaest zastupnika, od 30 koliko ih ima u Skupštini HNŽ-a, ima jedan ili više izostanaka sa sjednica. Naravno, zakon ne predviđanja smanjenje primanja zbog neodgovornog ponašanja. U svim analizama o radu županijskih vlasti dobivamo poražavajuće podatke, a samo jedno pitanje ostaje neodgovoreno: zašto zastupnici, unatoč neradu i neodgovornom ponašanju, i dalje imaju ovako visoka primanja? Osobito u vrijeme financijske krize kada se mnoge stavke ukidaju i brišu iz županijskih proračuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.