nakon kritika

Rusija odustala od prijedloga UN-ove kontrole interneta

Foto: AFP/PIXSELL
Rusija odustala od prijedloga UN-ove kontrole interneta
11.12.2012.
u 13:48
Rusi su tražili da se UN-ovoj agenciji osigura određena kontrola nad internetom
Pogledaj originalni članak

Rusija je odustala od kontroverznog prijedloga da internetom upravlja agencija Ujedinjenih naroda, prenosi Reuters. Prijedlog su, među ostalima, bili podržali Kina, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok su mu se SAD, Kanada, Francuska, Švedska i druge zemlje suprotstavili iz straha da bi takav sustav nanio veliku štetu slobodnom i otvorenom internetu.

UN-ova Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) prošli je tjedan u Dubaiju pokrenula summit sa zadatkom mijenjanja multilateralnog sporazuma o međunarodnom komunikacijskom prometu, koji je posljednji put mijenjan 1988. godine. Detalji o ruskom prijedlogu procurili su prošli mjesec. Iako su Rusi nakon oštrih reakcija javnosti ublažili retoriku, i dalje su tražili da se sporazumu doda novi članak koji bi ITU-u dao određenu vlast nad internetom, što ta agencija dosad nije imala.

Ruski prijedlog omogućio bi zemljama blokiranje nekih internetskih lokacija i preuzimanje kontrole nad dodjeljivanjem internetskih adresa, za što se trenutačno brine ICANN, samoupravljajuća organizacija koja surađuje s američkim ministarstvom trgovine. Rusija i njezini saveznici tvrdili su da im trebaju nove ovlasti radi borbe protiv kibernetičkih zločina i zaštite mreža. No, prijedlog je na kraju povučen, čemu su se usprotivili Ujedinjeni Arapski Emirati.

>> VIDEO Cenzura interneta u Rusiji?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.