NOVA PRAVILA

Privatnim fakultetima u FBiH stroži uvjeti za rad

Foto: VL FOTO
Privatnim fakultetima u FBiH stroži uvjeti za rad
16.12.2011.
u 09:41
Vlada Federacije BiH raspravljala o stanju u privatnim visokoškolskim institucijama, uvode nova pravila
Pogledaj originalni članak

Prava “poplava” privatnih visokoškolskih institucija u Federaciji BiH razlog je zbog kojeg je platformaška Vlada na prošloj sjednici zatražila da se Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH više posveti određivanju o području visokog obrazovanja. Analizirajući stanje u obrazovanju i znanosti, federalna Vlada je optužila spomenutu agenciju kako nije donijela odluku o normama kojima se određuju minimalni standardi u području visokog obrazovanja.

Stroži kriteriji

Tvrde kako Agencija nije formirala stručno povjerenstvo koje bi napravilo izvještaj o ispunjenosti kriterija za akreditaciju visokoškolskih ustanova. U analizi Federalnog ministarstva obrazovanja, koje bi se trebalo po odluci Ustavnog suda FBiH ugasiti, stoji kako je nedopustivo da niti jedno nadležno ministarstvo nije obavilo inspekcijski nadzor o ispunjenosti standarda i normativa na privatnim visokoškolskim ustanovama. U Federaciji BiH do prošle godine su otvorene 23 privatne visokoškolske institucije. U njima, prema podacima Federalnog ministarstva obrazovanja, studiraju 2524 studenta.

Privatni fakulteti jačaju

To je još uvijek vrlo mali postotak kad se usporedi s podatkom da na javnim sveučilištima u FBiH studira 25.490 studenata. Akademska 2009. i 2010. godina pokazala je znatno povećanje upisa studenata na prvu godinu studija na privatnim fakultetima. U FBiH u akademskoj 2009./2010. to povećanje iznosilo je 45,30 u odnosu na akademsku 2008/2009. godinu, i čak 168 posto u odnosu na akademsku 2007./2008. godinu. Najveće povećanje upisa od 76 posto bilježi Internacionalni univerzitet u Sarajevu, potom Univerzitet u Travniku s povećanjem upisa od 49,4 posto u akademskoj 2009./2010. godini u odnosu na akademsku 2008./2009. godinu. Zbog svega se traži određivanje strožih kriterija prema kojima bi neko privatno sveučilište moglo raditi. Većina, tvrde, privatnih sveučilišta nema ni temeljne tehničke preduvjete za izvođenje nastave.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PA
park
11:49 16.12.2011.

Ti privatni fakulteti su prodavnice diploma , koliko para toliko muzike , apsolutna zloupotreba , to treba istog momenta ukinuti , a sve diplome tu dobijene proglasiti nevažećim !