Obilježavanje

Prijateljstvo koje je iskovano u ratu se nikada ne zaboravlja

Prijateljstvo koje je iskovano u ratu se nikada ne zaboravlja
30.10.2012.
u 10:23
Ratni put spasa
 izvukao je mnoge stanovnike iz ratnog pakla
Pogledaj originalni članak

Pomoć, solidarnost i razumijevanje ljudi u teškim životnim prilikama kao što su ratna stradanja i napuštanje svoga doma i zavičaja, uvijek se nose u srcu i duši i nikad se ne zaboravljaju. Taj osjećaj imaju i Hrvati iz Jajca, koji su zahvalni Hrvatima duvanjskog i livanjskog kraja za sve što su za njih učinili kada su ih 1992. godine topla srca primili u svoje domove

Put spasa

U znak sjećanja na ta tegobna vremena i događaje, prošli vikend skupina od 40 Hrvata iz općine Jajce, prošli su trasom svoga ratnog puta spasa: Jajce - Kruščica - Nolučka planina - Palež - Hamandžići - Travnik - Novi Travnik - Uskoplje - Gornji Vakuf - Rama - Vran planina - Tomislavgrad. Bio je to put kojim su se uoči pada Jajca oko 10.000 Hrvata, civila i vojnika HVO-a, izvukli iz ratnog pakla kojeg su nametnule i stvorile srpske vojne snage. -Jajce je palo 29. na 30. listopada 1992. godine, a civilno stanovništvo se počelo izvlačiti nekoliko dana prije. Izvlačenje civila bila je spasonosna odluka jer da je Jajce te zime ostalo u okruženju, neminovno bi se dogodio pad i stradanje bi bilo veće nego u Srebrenici. Ove godine je 20. obljetnica tih teških događaja i stradanja, naš cilj je podsjetiti se na njih i ne dopustiti da padnu u zaborav. To su u novijoj povijesti najtragičniji događaji za Jajčane-kaže Ivo Šimunović, jedan od organizatora pohoda. Iz Jajca su pošli s 10 terenskih vozila u subotu u 9 sati i došli u večernjim satima u Tomislvagrad. Prenoćili su u šumarskoj kući u selu Lipa u Duvanjskome polju, u nedjelju ujutro bili na misi u tomislavgradskoj bazilici i poslije se družili sa svojim prijateljima iz ratnih i prognaničkih dana. Tijekom tri prognaničke godine u Tomislavgradu nastala su brojna prijateljstva između Jajčana i Tomislavgrađana, a sklopljeno je i više brakova.

Mnoštvo izbjeglica


Prije rata na području Jajca živjelo je 15.800 Hrvata i još 5000 na području Pougarja. Spas su našli u tomislavgradskom i livanjskom kraju, a 17.400 Bošnjaka se sklonilo na područje srednje Bosne, u Zenici, Travniku i drugim mjestima. Mnogi izbjegli Hrvati Jajca su otišli dalje, u RH i druge zemlje ali oko 5000 ih je dočekalo kraj rata u Tomislavgradu. Dosad ih se u Jajce vratilo između 10.000 i 11.000.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.