Jozo Marić

Presuda generalima poboljšat će situaciju HZ HB i HVO-a

Presuda generalima poboljšat će situaciju HZ HB i HVO-a
18.11.2012.
u 11:01
Da mi u BiH nismo postali bedem obrane južne Hrvatske, upitna bi bila budućnost cijelog hrvatskog naroda
Pogledaj originalni članak

Kada je Mate Boban u studenome 1991. stao na čelo jedne velike kolone hrvatskoga naroda, bio je svjestan da kraj sebe ima hrabre ljude koji su spremni biti s njim do samoga kraja. Iako je znao da će svaki njegov potez biti pod budnim povećalom, Boban je zbog opstojnosti cijele BiH i hrvatskog naroda organizirao hrvatski puk i zajedno sa svojim suradnicima krenuo u veliku bitku, te je gledano iz današnje perspektive ostvario uspjeh. Hrvatski narod je dobio slobodu, a BiH je opstala upravo zahvaljujući tim hrabrim ljudima koji su spremno stali uz njegovu politiku. Među takvim ljudima i utemeljiteljima Hrvatske zajednice Herceg Bosne bio je i profesor Jozo Marić, vrijedni i predani radnik hrvatskog naroda, ujedno i prvi načelnik općine Grude nakon raspada Jugoslavije. O važnosti Hrvatske zajednice Herceg Bosne, ulozi općine Grude u Herceg Bosni, te opstojnosti ovakve BiH, Marić govorio u intervjuu za Večernji list.

• Profesore Marić, kao jedan od utemeljitelja Hrvatske zajednice Herceg Bosne kako se osjećate u ovim velikim trenucima za hrvatski narod, s obzirom i na to da su prvog dana početka obilježavanja obljetnice oslobođeni i generali Gotovina i Markač?


Ovo su trenuci sjećanja na velike dane za sve Hrvate, a zlatnim slovima će biti zapisana i sloboda Markača i Gotovine. Ovom oslobađajućom presudom, zbog koje slave obitelji Gotovine, Markača i cijeli hrvatski narod, skinut je sramni biljeg udruženog zločinačkog pothvata vodstva Republike Hrvatske. Presretan sam jer će ova oslobađajuća presuda rasplamsati sjaj novog svijetla i za Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i za HVO. Ova pravedna odluka potvrđuje da su i Hrvati u BiH vodili pravednu borbu za gole živote i opstanak Hrvata u BiH, ali i opstanak BiH. U tom kontekstu haaška oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču zapravo potvrđuje opravdanosti našeg poteza iz 1991. godine. U vremenu kad je budućnost Hrvatske i Hrvata visila o koncu, u danu u kojem su pali Vukovar i Škabrnja, a koji mjesec ranije i Ravno, što je bilo logičnije nego se organizirati - ne samo vojno, nego i politički jer bez političke pozadine ne bi bilo uspješno organizirane obrane Hrvata u BiH. Tih dana sluteći pad Vukovara, očuvali smo nadu i optimizam, ojačali pripremu za obranu jer smo znali, ako je već takva sudbina razaranja i ubijanja zadesila Vukovar i Hrvatsku, što tek onda čeka nas Hrvate u cijeloj BiH. Jedini logičan i spasonosan zaključak je bilo formiranje Hrvatske zajednice Herceg Bosne jer da mi nismo postali bedem obrane južne Hrvatske, upitna bi bila budućnost cijelog hrvatskog naroda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JU
Jurica1050
19:21 18.11.2012.

Mate Boban nikad nije stao na celo hrvatskog naroda ( buduci da nije nikad demokratski izabran niti na kakavu duznost od hrvatskog puka) nego je uzurpirao taj polozaj i ne zavrjedjuje nikakavo stovanje zbog polucenih rezultata . On nije imao nikakavu viziju sto ciniti nego je kopirao ono sto je radio njegov idol Radovan Karadzic . Njegova sreca je da je zivot okoncao prije pocetka procesuiranja zlocina na podrucju BiH jer bi osobno zavrsio u Haagu kao i njegovi poslusnici koji se tamo i danas nalaze . Nista taj poltron vrijedno nije ucinio cega bi se trebalo sjecati. Rezultati njegovog djelovanja su protjerivanje na stotine tisuca Hrvata iz BiH sa njihovih vjekovnih ognjista i poklanjanje srpskoj strani velikog dijela kompaktnog hrvatskog teritorija na sjeveru Bosne kako bi se ucvrstile veze sa srpskim zlocincima . Kao i obicno idioti se rado kockaju sa tudjim . On nikad nista posjedovao u Bosanskoj Posavini ali je sebi uzeo za paravo da odlucuje o njenoj sudbini. Neka trune u paklu za sve vjeke .