Jozo Marić

Presuda generalima poboljšat će situaciju HZ HB i HVO-a

Jozo Marić
18.11.2012.
u 11:01

Da mi u BiH nismo postali bedem obrane južne Hrvatske, upitna bi bila budućnost cijelog hrvatskog naroda

Kada je Mate Boban u studenome 1991. stao na čelo jedne velike kolone hrvatskoga naroda, bio je svjestan da kraj sebe ima hrabre ljude koji su spremni biti s njim do samoga kraja. Iako je znao da će svaki njegov potez biti pod budnim povećalom, Boban je zbog opstojnosti cijele BiH i hrvatskog naroda organizirao hrvatski puk i zajedno sa svojim suradnicima krenuo u veliku bitku, te je gledano iz današnje perspektive ostvario uspjeh. Hrvatski narod je dobio slobodu, a BiH je opstala upravo zahvaljujući tim hrabrim ljudima koji su spremno stali uz njegovu politiku. Među takvim ljudima i utemeljiteljima Hrvatske zajednice Herceg Bosne bio je i profesor Jozo Marić, vrijedni i predani radnik hrvatskog naroda, ujedno i prvi načelnik općine Grude nakon raspada Jugoslavije. O važnosti Hrvatske zajednice Herceg Bosne, ulozi općine Grude u Herceg Bosni, te opstojnosti ovakve BiH, Marić govorio u intervjuu za Večernji list.

• Profesore Marić, kao jedan od utemeljitelja Hrvatske zajednice Herceg Bosne kako se osjećate u ovim velikim trenucima za hrvatski narod, s obzirom i na to da su prvog dana početka obilježavanja obljetnice oslobođeni i generali Gotovina i Markač?


Ovo su trenuci sjećanja na velike dane za sve Hrvate, a zlatnim slovima će biti zapisana i sloboda Markača i Gotovine. Ovom oslobađajućom presudom, zbog koje slave obitelji Gotovine, Markača i cijeli hrvatski narod, skinut je sramni biljeg udruženog zločinačkog pothvata vodstva Republike Hrvatske. Presretan sam jer će ova oslobađajuća presuda rasplamsati sjaj novog svijetla i za Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i za HVO. Ova pravedna odluka potvrđuje da su i Hrvati u BiH vodili pravednu borbu za gole živote i opstanak Hrvata u BiH, ali i opstanak BiH. U tom kontekstu haaška oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču zapravo potvrđuje opravdanosti našeg poteza iz 1991. godine. U vremenu kad je budućnost Hrvatske i Hrvata visila o koncu, u danu u kojem su pali Vukovar i Škabrnja, a koji mjesec ranije i Ravno, što je bilo logičnije nego se organizirati - ne samo vojno, nego i politički jer bez političke pozadine ne bi bilo uspješno organizirane obrane Hrvata u BiH. Tih dana sluteći pad Vukovara, očuvali smo nadu i optimizam, ojačali pripremu za obranu jer smo znali, ako je već takva sudbina razaranja i ubijanja zadesila Vukovar i Hrvatsku, što tek onda čeka nas Hrvate u cijeloj BiH. Jedini logičan i spasonosan zaključak je bilo formiranje Hrvatske zajednice Herceg Bosne jer da mi nismo postali bedem obrane južne Hrvatske, upitna bi bila budućnost cijelog hrvatskog naroda.

Ključne riječi

Komentara 1

JU
Jurica1050
19:21 18.11.2012.

Mate Boban nikad nije stao na celo hrvatskog naroda ( buduci da nije nikad demokratski izabran niti na kakavu duznost od hrvatskog puka) nego je uzurpirao taj polozaj i ne zavrjedjuje nikakavo stovanje zbog polucenih rezultata . On nije imaoo nikakavu viziju sto ciniti nego je kopirao ono sto je radio njegov idol Radovan Karadzic . Njegova sreca je da je zivot okoncao prije pocetka procesuiranja zlocina na podrucju BiH jer bi osobno zavrsio u Haagu kao i njegovi poslusnici koji se tamo i danas nalaze . Nista taj poltron vrijedno nije ucinio cega bi se trebalo sjecati. Rezultati njegovog djelovanja su protjerivanje na stotine tisuca Hrvata iz BiH sa njihovih vjekovnih ognjista i poklanjanje srpskoj strani velikog dijela kompaktnog hrvatskog teritorija na sjeveru Bosne kako bi se ucvrstile veze sa srpskim zlocincima . Kao i obicno idioti se rado kockaju sa tudjim . On nikad nista posjedovao u Bosanskoj Posavini ali je sebi uzeo za paravo da odlucuje o njenoj sudbini. Neka trune u paklu za sve vjeke .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?