Intervju GORAN ZUBAC

Pred političare i građane SIPA mora izaći s jasnim rezultatima

Pred političare i građane SIPA mora izaći s jasnim rezultatima
09.07.2012.
u 09:47
Ravnatelj SIPA-e: Moramo se nametnuti kao najznačajniji čimbenik sigurnosti u BiH...
Pogledaj originalni članak

Kako funkcionira Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), s kojim problemima se suočava, što su prioriteti u daljnjem radu ali i planovi.. O ovim ali i drugim zanimljivim temama kao što je suzbijanje terorizma i aktivnosti koje se na tom planu provode, istragama i akcijama u cilju suzbijanja organiziranog kriminala i korupcije razgovarali smo s Goranom Zupcem, ravnateljem Državne agencije za istrage i zaštitu.

Kakvo ste stanje zatekli u Agenciji nakon preuzimanja dužnosti?

Nakon preuzimanja dužnosti i sagledavanja stanja, ocjena je da u svim organizacijskim jedinicama i segmentima rada SIPA-e postoji značajan prostor za poboljšanje i podizanje rezultata i učinkovitosti rada na znatno veću razinu. To, prije svega, podrazumijeva kadrovsko jačanje, materijalno-tehničko opremanje, kao i jasno funkcioniranje principa subordinacije i odgovornosti. Posebno želim istaknuti pitanje uzajamnog povjerenja, koordinacije i suradnje sa svim agencijama za provedbu zakona, koje mora biti podignuto na mnogo veću razinu. Samo u dosljednoj provedbi gore navedenog, SIPA može dati adekvatan odgovor, odnosno postići zavidne rezultate, a što od nas javnost i očekuje.

Stječe se dojam da je Vašim dolaskom SIPA postala otvorenija prema javnosti, ali i pokrenuto je niz aktivnosti i akcija. Kako to komentirate?

Drago mi je da je javnost stekla takav dojam. Želim naglasiti da sve ono što sam na početku najavio, u smislu prioriteta rada, vizije razvoja SIPA-e, kao i rezultata, ja kao ravnatelj, ali i svi moji suradnici, aktivno provodimo u djelo. SIPA mora biti otvorena za javnost i to je naš interes, kako bi javnost imala ispravnu percepciju o aktivnostima SIPA-e, kao i rezultatima našeg rada. Iz tog razloga me raduje nedavni posjet Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH, koja je i te kako dobrodošla. Ovja posjet je bio prigoda da ja, kao direktor SIPA-e, članovima navedenog Povjerenstva, dam odgovore na sva pitanja, ukažem na stanje u Agenciji, ali i prezentiram viziju daljeg razvoja i put kojim trebamo ići. SIPA je pod lupom javnosti i ja, kao ravnatelj, nemam dilema da mi svoju zakonsku ulogu moramo ispuniti. Točno je da su aktivnosti i rezultati rada krenuli uzlaznom putanjom i ja obećavam da će sve naše aktivnosti, kako trenutačne, tako i one koje će biti realizirane u skorijoj budućnosti, i te kako biti prepoznate od javnosti i građana. Drugim riječima, moramo postići respektabilne rezultate, jer nije važno ono što pričamo, ono što će nas deklarirati kao uspješnu i respektabilnu Agenciju jesu rezultati koje ostvarimo. Od postignutih rezultata ovisi autoritet SIPA-e i mene kao ravnatelja, a siguran sam da ni jedno ni drugo neće biti dovedeno u pitanje.

Javnost je ugodno iznenađena vašom odlučnošću da stvari ’posložite na svoje mjesto’, jer to do sada nije bio slučaj kada je u pitanju SIPA i rijetko se može vidjeti u BiH?

Samim prihvaćanjem pozicije ravnatelja SIPA-e, meni je bilo jasno sa kakvim izazovima se moram suočiti. Po prirodi sam ozbiljan, odlučan i odgovoran čovjek, tako da nema ni govora da SIPA može funkcionirati na bilo koji drugi način osim u skladu sa zakonom i drugim propisima, kao i naredbama ravnatelja. U suštini, ja ću koristiti svoje ovlasti, koje imam kao ravnatelj, u cilju jačanja SIPA-e i njene zakonske uloge. Svi oni koji ne budu poštovali zakon, pravila, propise i naredbe ravnatelja, snosit će svoj dio odgovornosti. Nećemo dozvoliti da nitko od pojedinca u SIPA-i, ma tko bio, narušava ono što želimo postići. I u svemu ovome nema ništa osobno. Ovdje se isključivo radi o ponašanju pojedinaca, koje nije u skladu sa zakonom, pravilima i propisima. Ogromna većina zaposlenih u SIPA-i su čestiti, normalni i profesionalni ljudi, koji svojim ozbiljnim angažmanom osiguravaju egzistenciju obiteljima. Stoga, siguran sam da oni ne podržavaju nezakonito i neprofesionalno ponašanje. I po pitanju odgovornosti za rad svakog zaposlenika, ja nemam dilema. Od svojih suradnika i svih ljudi u SIPA-i tražim red, rad i disciplinu, profesionalizam i rezultate, a vrednovat ću ih i poštovati onoliko koliko budu u stanju to provesti u djelo.

Ima li SIPA dovoljno financijskih sredstava za normalan rad i sve planirane aktivnosti, budući da je oko toga bilo mnogo polemika proteklih mjeseci?

Proračun SIPA-e će sigurno osigurati i omogućiti da mi ispunimo svoju zakonsku ulogu, tako da nema ni govora da ova projekcija budžeta dovede u pitanje ostvarivanje i postizanje očekivanih rezultata. Kao ozbiljni ljudi, mi moramo biti svjesni činjenice da je globalna ekonomska situacija izuzetno ozbiljna i teška, a posebno u BiH i ne možemo očekivati nemoguće. Drugim riječima, trebamo biti svjesni da moramo dijeliti ekonomsku sudbinu cijelog društva i istodobno iskoristiti sve raspoložive unutarnje resurse, te izvršiti prestruktuiranje kako bi postigli dobre rezultate i opravdali povjerenje građana.

Osobno smatram da je SIPA-i potrebno dodatno opremanje u materijalno-tehničkom smislu i ja ću se, kao dobar menadžer i domaćin, boriti za veći proračun sljedeće godine. Međutim, da bih to tražio od Vijeća ministara, SIPA i ja kao ravnatelj, moramo se nametnuti kao najznačajniji čimbenik sigurnosti u BiH, odnosno pred građane i političare izaći s jasnim rezultatima, te na osnovu rezultata tražiti povećanje proračuna. Novac, budžet i uložena sredstva je potrebno opravdati – to je moj stav.

Šta je s kadrovskom popunjenošću SIPA-e? Zbog čega sva predviđena mjesta još nisu popunjena?

Trenutačna kadrovska popunjenost SIPA-e osigurava izvršavanje svih poslova i zadataka iz naše nadležnosti. Napominjem da je završena procedura za prijem 44 kadeta za čin mlađi inspektor u SIPA-i. Pored toga, u tijeku je i rad na izradi novog pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji SIPA-e i zasigurno ćemo kadrovska pitanja prilagoditi sigurnosnim potrebama i situaciji u državi.

Kakva je suradnja s drugim agencijama u BiH?

Suradnja SIPA-e s drugim agencijama za provedbu zakona svakim danom ide uzlaznom putanjom, a naš cilj je tu suradnju podići na maksimalnu razinu. Imam svakodnevnu komunikaciju sa svim svojim uvaženim kolegama iz agencija u BiH, u prvom redu Graničnom policijom BiH, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), sa svim entitetskim i županijskim MUP-ovima, ali i agencijama zemalja iz okruženja. Naglašavam da je samo uz zajedničku komunikaciju, suradnju i razmjenu informacija, moguće postići željene rezultate. Po mom mišljenju, zabluda je da netko može samostalno raditi, te je suradnja sa svim agencijama za provedbu zakona imperativ i meni i mojim suradnicima.

Na početku mandata ste upozorili na povezanost organiziranih kriminalnih grupa s pojedincima u vlasti. Može li i što SIPA uraditi kako bi se takva ’suradnja’ prekinula ili barem smanjila?

Organizirani kriminal sam po sebi podrazumijeva povezanost s pojedincima, nositeljima kako izvršne, tako i zakonodavne vlasti. To također potvrđuje i definicija organiziranog kriminala, ali i sve velike policijske akcije u zemlji i okruženju. SIPA i sve druge agencije za provedbu zakona mogu i moraju dati adekvatan odgovor na to. Što se tiče SIPA-e i mene, tu dileme nema. SIPA, u okviru svojih istraga i operativnih predmeta, istražuje najteže oblike kaznenih djela, počinjenih od ljudi-izvršitelja tih djela i za nas je nebitno tko je ta osoba i zauzima li ona određeni položaj i rang u društvu. Za nas je ta osoba izvršitelj kaznenog djela i kao takva će biti zakonski tretirana, odnosno zakon će biti isti za sve.

SIPA je prethodnih godina bila često na meti kritika političara zbog određenih istraga koje su se provodile. Postoji li politička zloupotreba SIPA-e ili barem pokušaji političke zloupotrebe ili je to iza nas?

Ja vam mogu dati čvrsto uvjerenje da će SIPA, u mom mandatu, provoditi istrage isključivo u skladu sa zakonom, na krajnje profesionalan način i po pravilima struke i policijske etike. SIPA-i ne trebaju nikakvi izleti pojedinaca, niti rezultati koji bi se pribavili na način koji nije u skladu sa zakonom. Takvi pojedinci su opasni i po imidž SIPA-e i po društvo u cjelini. Budite sigurni da pravimo okruženje u kojem neće postojati ni teorijska mogućnost da netko uradi nešto slično, a mislim da u ovom trenutku nitko u SIPA-i nije ni spreman na takvo nešto. Ranije sam naglasio da će svaki postupak i radnja svakog pripadnika SIPA-e mimo zakona, biti sankcionirana, a javnosti ćemo time jasno pokazati da ne stojimo iza bilo koje radnje koja nije izvršena na zakonskim i profesionalnim osnovama.

Iako ne možete govoriti o detaljima istraga koje vodite, možete li nam dati generalnu ocjenu suzbijanje kojih vrsta kaznenih djela na koja trenutačno trošite najviše svojih resursa?

SIPA svakodnevno provodi istražne i operativne aktivnosti, a one se odnose na sprečavanje, otkrivanje, dokumentiranje i uhićenje izvršitelja najtežih oblika kaznenih djela, propisanih Kaznenim zakonom BiH, uključujući organizirani kriminal, nezakonitu trgovinu narkoticima, oružjem i streljivom, a prioritet jesu i bit će terorizam, organizirani kriminal i korupcija.

Nakon terorističkog napada na američko Veleposlanstvo u prvi plan je izbilo nepostojanje mehanizama koordinacije i djelovanja policijskih agencija u BiH u specifičnim situacijama. Može li se i kako popraviti takvo stanje?

Nakon terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu, ništa više nije isto u sigurnosnom sektoru. Postoji svakodnevna komunikacija i koordinacija u kojoj značajan doprinos daju sve sigurnosne agencije, a u sjedištu SIPA-e se nalazi Operativna grupa za borbu protiv terorizma, koja svakodnevno poduzima aktivnosti na suzbijanju i borbi protiv terorizma. Pored toga, mi, po navedenoj problematici, poduzimamo niz drugih aktivnosti i operativno-taktičkih mjera i radnji na području cijele BiH i u suradnji s agencijama za provedbu zakona susjednih zemalja, kako bi se, eventualno, takvi događaji preduhitrili. Ozbiljni smo i odlučni da se, svim svojim materijalnim i ljudskim resursima, suprotstavimo terorizmu i svi idući koraci po pitanju obučavanja, opremanja i profiliranja ljudstva idu u tom pravcu. Želim naglasiti da, po svim ovim pitanjima, imamo punu podršku ICITAP-a, koji je organizirao i proveo i još uvijek provodi brojne obuke i treninge, na kojima se pripadnici SIPA-e imaju prigodu upoznati s najboljom svjetskom praksom iz oblasti provođenja zakona. Pored toga, ICITAP daje puni doprinos u opremanju pripadnika SIPA-e, te snažnu podršku u okviru zajedničkog rada sa predstavnicima Federalnog istražnog biroa (FBI) o svim pitanjima iz oblasti borbe protiv terorizma.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.