IMOVINSKE KARTICE

Političari prijavili rast ušteđevina, nove vikendice, obiteljske kuće...

Foto: VL FOTO
Političari prijavili rast ušteđevina, nove vikendice, obiteljske kuće...
19.02.2012.
u 11:21
Bivši predsjedatelj Vijeća ministara, odnosno novi ministar financija BiH Nikola Špirić u posljednje dvije godine je uštedio 80.000 maraka
Pogledaj originalni članak

Od posljednje izjave o imovinskom stanju predsjedatelji i članovi Vijeća ministara BiH: Vjekoslav Bevanda, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Mirko Okolić su stekli nova imanja i vikendice u Donjoj Blatnici, Drvaru, na Palama i u Doboju, dok je Zlatko Lagumdžija prijavio “nepoznati suvlasnički dio” na obiteljskoj kući i zemljištu u Trebinju.

Bogata imovina Špirića

U protekle dvije godine predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Nikola Špirić je stekao obiteljsko imanje i luksuzniji automobil, dok se iznos njegove ušteđevine povećao za oko 80.000 KM. On je krajem siječnja, uoči imenovanja na dužnost ministra financija i trezora BiH, podnio pisanu izjavu o svom obrazovanju, političkoj i profesionalnoj karijeri te imovinskom stanju. Isto su učinili i ostali članovi novog saziva Vijeća ministara BiH. Izjave 20 novoimenovanih državnih dužnosnika Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je objavio na svojoj stranici. Špirić je u obrascu izjave napisao da posjeduje obiteljsko imanje na području Drvara, kao i dvije godine ranije, naveo je da ima troiposoban stan u Banjoj Luci i dvoiposoban stan u Novom Sadu, dok su njegov sin i kći vlasnici dvoiposobnih stanova u Beogradu, odnosno Beču. Za razliku od ranijih godina prijavio je i da svi stanovi imaju garažna mjesta. Također, Špirić više nije vlasnik audia A6, nego za klasu boljeg audia A8. On je jedini dužnosnik novoimenovanog Vijeća ministara koji je objavio informacije o svojoj ušteđevini. Njegovi štedni ulozi su veći u odnosu na 2010. godinu, kada je prijavio 48.060 eura, 38.600 dolara i 85.000 KM. Sada Špirić navodi da posjeduje 80.626 eura, 78.240 dolara, 21.700 švicarskih franaka te 4085 KM. Kada su davali izjave o imovinskom stanju, većina državnih ministara i njihovih zamjenika bili su kandidati na nekim od prethodnih izbora. Uspoređujući ranije imovinske kartone s ovogodišnjim, novinari CIN-a su utvrdili da su nove nekretnine prijavili i Vjekoslav Bevanda - predsjedatelj Vijeća ministara, Zlatko Lagumdžija - ministar vanjskih poslova, Sredoje Nović - ministar civilnih poslova, Mirko Okolić - zamjenik ministra obrane te Damir Hadžić - ministar i prometa i veza.

Nasljeđe od roditelja

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, za razliku od bivšeg premijera ima skromniji imovinski karton. Naveo je u kartonu da je naslijedio vikendicu u Donjoj Blatnici, dok njegova supruga od ranije posjeduje stan u Splitu. Lagumdžija je u izjavi o imovini naveo slične podatke kao i 2010.. Ponovio je da je suvlasnik tri stana, od čega su dva u Sarajevu, a jedan u Dubrovniku, kao i da je vlasnik obiteljskog imanja. Uz to je dodao da posjeduje njemu “nepoznati suvlasnički dio na obiteljskoj kući i zemljištu u Trebinju kao rezultat nasljeđivanja po majčinoj liniji”. Lagumdžija je od 2001. jedan od suvlasnika parcela u Trebinju, ukupne površine 1800 četvornih metara. Ove nekretnine nije naveo u imovinskoj kartici prije dvije godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SE
sejtan
07:23 20.02.2012.

Pitam se samo od kuda Spiricu devizna ustedjevina kad je primao placu u KM? Ovo mora da su provizije od sitnih poslica koje je obavljao kao predsjedavajuci vijeca ministara.... Spiricu lopovcino jedna,ko te nezna skupo bi te platio