IMOVINSKE KARTICE

Političari prijavili rast ušteđevina, nove vikendice, obiteljske kuće...

vijece ministara
VL FOTO
19.02.2012.
u 11:21

Bivši predsjedatelj Vijeća ministara, odnosno novi ministar financija BiH Nikola Špirić u posljednje dvije godine je uštedio 80.000 maraka

Od posljednje izjave o imovinskom stanju predsjedatelji i članovi Vijeća ministara BiH: Vjekoslav Bevanda, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Mirko Okolić su stekli nova imanja i vikendice u Donjoj Blatnici, Drvaru, na Palama i u Doboju, dok je Zlatko Lagumdžija prijavio “nepoznati suvlasnički dio” na obiteljskoj kući i zemljištu u Trebinju.

Bogata imovina Špirića

U protekle dvije godine predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Nikola Špirić je stekao obiteljsko imanje i luksuzniji automobil, dok se iznos njegove ušteđevine povećao za oko 80.000 KM. On je krajem siječnja, uoči imenovanja na dužnost ministra financija i trezora BiH, podnio pisanu izjavu o svom obrazovanju, političkoj i profesionalnoj karijeri te imovinskom stanju. Isto su učinili i ostali članovi novog saziva Vijeća ministara BiH. Izjave 20 novoimenovanih državnih dužnosnika Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je objavio na svojoj stranici. Špirić je u obrascu izjave napisao da posjeduje obiteljsko imanje na području Drvara, kao i dvije godine ranije, naveo je da ima troiposoban stan u Banjoj Luci i dvoiposoban stan u Novom Sadu, dok su njegov sin i kći vlasnici dvoiposobnih stanova u Beogradu, odnosno Beču. Za razliku od ranijih godina prijavio je i da svi stanovi imaju garažna mjesta. Također, Špirić više nije vlasnik audia A6, nego za klasu boljeg audia A8. On je jedini dužnosnik novoimenovanog Vijeća ministara koji je objavio informacije o svojoj ušteđevini. Njegovi štedni ulozi su veći u odnosu na 2010. godinu, kada je prijavio 48.060 eura, 38.600 dolara i 85.000 KM. Sada Špirić navodi da posjeduje 80.626 eura, 78.240 dolara, 21.700 švicarskih franaka te 4085 KM. Kada su davali izjave o imovinskom stanju, većina državnih ministara i njihovih zamjenika bili su kandidati na nekim od prethodnih izbora. Uspoređujući ranije imovinske kartone s ovogodišnjim, novinari CIN-a su utvrdili da su nove nekretnine prijavili i Vjekoslav Bevanda - predsjedatelj Vijeća ministara, Zlatko Lagumdžija - ministar vanjskih poslova, Sredoje Nović - ministar civilnih poslova, Mirko Okolić - zamjenik ministra obrane te Damir Hadžić - ministar i prometa i veza.

Nasljeđe od roditelja

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, za razliku od bivšeg premijera ima skromniji imovinski karton. Naveo je u kartonu da je naslijedio vikendicu u Donjoj Blatnici, dok njegova supruga od ranije posjeduje stan u Splitu. Lagumdžija je u izjavi o imovini naveo slične podatke kao i 2010.. Ponovio je da je suvlasnik tri stana, od čega su dva u Sarajevu, a jedan u Dubrovniku, kao i da je vlasnik obiteljskog imanja. Uz to je dodao da posjeduje njemu “nepoznati suvlasnički dio na obiteljskoj kući i zemljištu u Trebinju kao rezultat nasljeđivanja po majčinoj liniji”. Lagumdžija je od 2001. jedan od suvlasnika parcela u Trebinju, ukupne površine 1800 četvornih metara. Ove nekretnine nije naveo u imovinskoj kartici prije dvije godine.

Ključne riječi

Komentara 1

SE
sejtan
07:23 20.02.2012.

Pitam se samo od kuda Spiricu devizna ustedjevina kad je primao placu u KM? Ovo mora da su provizije od sitnih poslica koje je obavljao kao predsjedavajuci vijeca ministara.... Spiricu lopovcino jedna,ko te nezna skupo bi te platio

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?