NELIKVIDNOST

Poduzeća u BiH prosječno čekaju 104 dana kako bi dobila novac

Foto: VL FOTO
Poduzeća u BiH prosječno čekaju 104 dana kako bi dobila novac
18.01.2011.
u 07:54
Kada za isporučenu robu ili obavljeni posao ne stigne novac, nema novca ni za plaće zaposlenika, a za novac se najteže izbore mala i srednja poduzeća
Pogledaj originalni članak

Otežan gospodarski rast, kriza i recesija pogađaju sve zemlje i sva poduzeća. Rizici i problemi s kojima se poduzeća susreću su mnogi, ali jedan od velikih problema je naplata potraživanja. Iako je taj problem i otprije poznat, a posebice je naglašen u posljednje vrijeme i sve više se produbljuje.

Europske norme

Svojim propisima Europa je definirala standarde prema kojima gospodarstvo svoja potraživanja namiri u roku od 30 dana. Da je Bosna i Hercegovina daleko od europskih normi, pokazuje podatak iz analize Europske investicijske banke, koja je utvrdila da poduzeća u BiH na svoja potraživanja čekaju, u prosjeku, 104 dana. I po tome je BiH na samom dnu europske liste, a ispod nje su samo Albanija s prosječnim čekanjem za naplatu 127 dana te Srbija gdje se računi podmiruju u prosjeku od 128 dana.

Ekonomski stručnjaci tvrde kako je normalno da je u BiH, kao i u drugim zemljama tranzicije, problem naplate potraživanja izraženiji, jer ne postoje izgrađeni zaštitni mehanizmi za njegovo uklanjanje. Činjenica je da i u Europskoj uniji, u kriznoj 2009. godini, manje od polovice potraživanja naplaćeno u roku od 30 dana. Ekonomski stručnjaci opet kažu da posljedice kašnjenja i neredovitog plaćanja najviše ispaštaju zaposleni. Kada za isporučenu robu ili obavljeni posao ne stigne novac, nema novca ni za plaće zaposlenika. Prema analizama, za novac se najteže izbore mala i srednja poduzeća iz svih oblasti koja, ukupno gledajući, zapošljavaju najviše radnika.

Iznimne okolnosti

Novom direktivom rok od 30 dana može se produljiti samo u iznimnim okolnostima, ali nikad ne smije prekoračiti 60 dana. Ovaj model poduzeća u BiH još uvijek je samo produkt želja gospodarstvenika koji se slažu da bi uvođenje ovakve odredbe pomoglo gospodarstvu i poduzećima u BiH, posebice malim, da se oporave od krize. Uz to, kompanije ne bi više bile prisiljene biti svojevrsne banke državnim institucijama, ali i drugim kompanijama, jer više ne bi bilo dugih čekanja na naplatu obavljenog posla kao što je to bio slučaj do sada.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.