NELIKVIDNOST

Poduzeća u BiH prosječno čekaju 104 dana kako bi dobila novac

kredit
VL FOTO
18.01.2011.
u 07:54

Kada za isporučenu robu ili obavljeni posao ne stigne novac, nema novca ni za plaće zaposlenika, a za novac se najteže izbore mala i srednja poduzeća

Otežan gospodarski rast, kriza i recesija pogađaju sve zemlje i sva poduzeća. Rizici i problemi s kojima se poduzeća susreću su mnogi, ali jedan od velikih problema je naplata potraživanja. Iako je taj problem i otprije poznat, a posebice je naglašen u posljednje vrijeme i sve više se produbljuje.

Europske norme

Svojim propisima Europa je definirala standarde prema kojima gospodarstvo svoja potraživanja namiri u roku od 30 dana. Da je Bosna i Hercegovina daleko od europskih normi, pokazuje podatak iz analize Europske investicijske banke, koja je utvrdila da poduzeća u BiH na svoja potraživanja čekaju, u prosjeku, 104 dana. I po tome je BiH na samom dnu europske liste, a ispod nje su samo Albanija s prosječnim čekanjem za naplatu 127 dana te Srbija gdje se računi podmiruju u prosjeku od 128 dana.

Ekonomski stručnjaci tvrde kako je normalno da je u BiH, kao i u drugim zemljama tranzicije, problem naplate potraživanja izraženiji, jer ne postoje izgrađeni zaštitni mehanizmi za njegovo uklanjanje. Činjenica je da i u Europskoj uniji, u kriznoj 2009. godini, manje od polovice potraživanja naplaćeno u roku od 30 dana. Ekonomski stručnjaci opet kažu da posljedice kašnjenja i neredovitog plaćanja najviše ispaštaju zaposleni. Kada za isporučenu robu ili obavljeni posao ne stigne novac, nema novca ni za plaće zaposlenika. Prema analizama, za novac se najteže izbore mala i srednja poduzeća iz svih oblasti koja, ukupno gledajući, zapošljavaju najviše radnika.

Iznimne okolnosti

Novom direktivom rok od 30 dana može se produljiti samo u iznimnim okolnostima, ali nikad ne smije prekoračiti 60 dana. Ovaj model poduzeća u BiH još uvijek je samo produkt želja gospodarstvenika koji se slažu da bi uvođenje ovakve odredbe pomoglo gospodarstvu i poduzećima u BiH, posebice malim, da se oporave od krize. Uz to, kompanije ne bi više bile prisiljene biti svojevrsne banke državnim institucijama, ali i drugim kompanijama, jer više ne bi bilo dugih čekanja na naplatu obavljenog posla kao što je to bio slučaj do sada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?