INTERVJU ZORAN GALIĆ

Pod istragom su ugovori o opremanju domova zdravlja u ŽZH

Foto: VL FOTO
Pod istragom su ugovori o opremanju domova zdravlja u ŽZH
05.05.2011.
u 09:46
Ravnatelj policije MUP-a Županije Zapadnohercegovačke govori o istragama u velikim korupcijskim aferama u koje su umiješani bivši dužnosnici Vlade, političkim pritiscima, slučaju navijačkih izgreda
Pogledaj originalni članak

Policijski bilteni o stanju sigurnosti i kriminaliteta na području Županije Zapadnohercegovačke su među najtanjima u Bosni i Hercegovini. Rezultat je to ukupnoga stanja u ovoj županiji, a napose organiziranosti snaga reda. Tamošnja policija bilježi odlične rezultate. Na čelu je ravnatelj Zoran Galić koji i osobnim primjerom svjedoči da nema nedodirljivih, ali i nudi odgovor zašto je ŽZH među najsigurnijim za življenje.

Nedavno je Tužiteljstvo ŽZH odustalo od kaznenog progona policajca Dragana Vujevića. Kako to komentirate budući da se policiju optuživalo za slabu reakciju, a druga pak strana za pretjeranu uporabu sile?

S obzirom na razmjere i posljedice navijačkih nereda o kojima govorite, svim dobronamjernim ljudima je stalo da se utvrde sve okolnosti toga teškog incidenta te da se krivci primjereno kazne. Međutim, stalno trebamo imati na umu čuvenu maksimu iz rimskog prava, koja je ugrađena u zakonodavstvo svih civiliziranih zemalja, a koja glasi ‘bolje je osloboditi stotinu krivih nego osuditi jednog nevinoga’. Istraga u ovom predmetu traje dulje od godinu i pol, a jedan od rezultata istrage jeste i zaključak da nema dokaza da je policajac Vujević počinio kazneno djelo. Prema tome policajac Vujević je nevin čovjek i svatko tko se deklarira kao legalist tu činjenicu mora uvažavati.

Ubojstvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića šokiralo je cijelu regiju, a ne samo BiH. Je li policija tada mogla spriječiti teže posljedice?

U više sam navrata javno priznao da je policija zakazala kod izrade sigurnosne prosudbe kao i prilikom samog postupanja na terenu. Više je razloga zašto smo zakazali, a najvažniji je taj što su mi neki od mojih najbližih suradnika zatajili bitne informacije temeljem kojih smo sačinjavali sigurnosnu prosudbu. Kao što je javnosti poznato sve policijske službenike, pa i one koji su počinili i najmanji propust, stegovno smo gonili, a neke od njih sam smijenio s radnih mjesta na kojima su se nalazili i rasporedio na manje atraktivna radna mjesta. Policija jest zakazala, ali svejedno to ne mijenja na stvari da su jedini i isključivi krivci nereda navijačka skupina Horde zla, što nikada ne smijemo smetnuti s uma.

Zbog afere prisluškivanja, većina građana s nepovjerenjem razgovara telefonom. Ima li u vašemu MUP-u slučajeva nelegalnog slušanja i jesu li građani sigurni da tu ne postoje zloporabe?

Zbog neizrade odgovarajućih zakonskih akata Uprava policije MUP-a ŽZH još uvijek nije počela provoditi posebnu istražnu radnju prisluškivanje tako da, čak i da smo htjeli, nismo mogli počiniti zloporabe. Ali, jamčim vam, nakon što se donesu odgovarajući propisi raspoloživu tehniku za prisluškivanje koristit ćemo isključivo u skladu sa zakonom, dakle, prisluškivat ćemo samo one osobe za koje budemo imali nalog za prisluškivanje, izdan od nadležnog suda.

Kakva je suradnja s drugim policijskim agencijama i susjednom RH u pogledu borbe protiv kriminaliteta?

Bez namjere da podilazim bilo kome moram reći da imamo izvanrednu suradnju s hrvatskom policijom, kao i sa svim policijskim agencijama u zemlji. U našim odnosima s drugim policijskim agencijama nema otvorenih pitanja, niti bilo kakvih drugih nesporazuma. Posebno bih istaknuo suradnju s hrvatskom policijom. Ta suradnja ne odvija se samo na operativnoj razini, ona je mnogo šira. Tako npr. temeljem odluke Ravnateljstva policije MUP-a RH kolege iz hrvatske policije pružile su nam stručnu pomoć u implementaciji određenih standarda kriminalističke prevencije odnosno standarda iz oblasti rad policije u zajednici. Smatram da mogu reći da naš odnos s hrvatskom policijom nije samo kolegijalan, on je i prijateljski.

Nedavno je najavljeno kako će Federalna policija otvoriti detašmane u svim županijama. Je li to potrebno budući da je najveći dio poslova od FMUP-a preuzela državna policija SIPA?

Nadležnosti FMUP-a propisane su Zakonom o unutarnjim poslovima FBiH. Na koji način će FMUP obavljati poslove iz svoje nadležnosti, hoće li ili neće imati detašmane u svim županijama, stvar je odluke menadžmenta FMUP-a. Međutim, kakva god bila ta odluka naša suradnja s FMUP-om i nadalje će biti kolegijalna i maksimalno profesionalna.

Neslužbeno se tvrdi da postoje ozbiljne prijetnje policiji, a navodi se da je prijećeno i Vama. Kako postupate s takvim prijetnjama?

Ja nisam čovjek kojem se može prijetiti, a kada bi se našao netko tko smatra drukčije znao bih što učiniti. Isto tako budite sigurni da neću prijeći šutke ni preko prijetnji koje bi eventualno bile upućene bilo kojem policajcu. Ako i ima onih koji pomišljaju da mogu prijetiti policajcima, u svezi s poslom koji policija obavlja, poručujem im da takvo što ne čine. U protivnom naš će odgovor biti brz i žestok.

Postoje li politički pritisci na rad policije?

Politički pritisci postoje ali se s njima znam nositi. Ti pritisci bili su najsnažniji u mjesecima prije općih izbora, za vrijeme kada smo voditi kriminalističke obrade nad više dužnosnika bivše županijske Vlade, ali s različitim intenzitetom oni me prate od prvog dana moga mandata pa sve do današnjih dana. Pokušaji smjenjivanja, denunciranje mene kao osobe kod predstavnika međunarodne zajednice, anonimne predstavke u kojima se navodi da štitim pojedine kriminalce ili kriminalne grupe… Bilo je i još uvijek ima svega, i što krupnije ribe počinjeno hvatati to su pritisci i podmetanja podmukliji i prljaviji. Međutim, nikakvi pritisci ne mogu me zaplašiti. Bojim se jedino svemogućeg Boga a nikada se nisam bojao, i nikada se neću bojati, čovječuljaka koji kada dođu na neku funkciju umisle da su polubogovi a nakon što se osile, počnu zlorabiti položaj te zarade kaznenu prijavu, uvuku se u rupe poput kakvih miševa.

Policija je podnijela više kaznenih prijava protiv visokih dužnosnika, među ostalim i bivših ministara Vjekoslava Čambera, Žarka Karačića, Borisa Grizelja ili ravnatelja županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje Stjepana Dodiga. Što je s tim slučajevima?

Županijskog tužiteljstvo već je podignulo optužnicu protiv Stjepana Dodiga, a prema informacijama kojima raspolažem još neke istrage privode se kraju i uskoro možemo očekivati nove optužnice a potom i suđenja. S obzirom da smo podnijeli petnaestak kaznenih prijava za najteža koruptivna kaznena djela protiv velikog broja dužnosnika, želim izraziti nadu da ćemo imati brza i efikasna suđenja kako bi se zadovoljila pravda te kako bi svaki građanin vidio da nema nedodirljivih. Dodao bih da je u ovim predmetima vođenje kriminalističkih istraživanja, a potom i istraga, zahtijevalo kako veliku ali i veliku hrabrost policijskih istražitelja kao i županijskih tužitelja na čelu s glavnom tužiteljicom Vesnom Ćavar, kojima želim odati priznanje i zahvaliti im na profesionalnom i korektnom odnosu.

Navodno je sporna i nabavka više milijuna vrijedne medicinske opreme. U najmanju ruku je čudno da je oprema nabavljena u izbornoj godini?!

Još je čudnije da županijska Vlada, odnosno resorni ministar, u ožujku potpisuje ugovor o zajmu za nabavku medicinske opreme za potrebe domova zdravlja, koji je težak četiri milijuna i sto i deset tisuća američkih dolara, a da tek dva mjeseca kasnije, dakle u svibnju, od Domova zdravlja Vlada dobiva informaciju koja im je oprema potrebna. Mnogo je toga nejasnog u ovom slučaju. Nadam se da će te nejasnoće nestati nakon što dovršimo predistražne radnje, koje su u tijeku, a koje vodimo zbog indicija da je jedna ili više osoba počinila kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Kao i u većini drugih najsloženijih obrada i u ovom slučaju kriminalističko istraživanje vodi sektor kriminalističke policije MUP-a, kojeg ovom prilikom javno pohvaljujem kao najbolju ustrojbenu jedinicu Uprave policije MUP-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.