Akcija

Počinje Tjedan solidarnosti s Hrvatima BiH

Počinje Tjedan solidarnosti s Hrvatima BiH
27.02.2013.
u 09:28
Prilozi se prikupljaju na misama i u biskupijama
Pogledaj originalni članak

Tradicionalna korizmena akcija Hrvatskoga Caritasa(HC) Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, koja se održava sedmu godinu u nizu, predstavljena je na konferenciji za novinare u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkome Ksaveru. 
O akciji koja se održava do 3. ožujka pod geslom “Vjera bez djela je mrtva” (Jak 25, 2) govorili su predsjednik HC-a varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, ravnatelj HC-a mons. Fabijan Svalina, te ravnatelj Caritasa BK BiH fra Miljenko Stojić. Biskup Mrzljak podsjetio je na početke same inicijative, istaknuvši da su i prije te akcije mnoge hrvatske župe i biskupije pojedinačno pomagale Hrvatima u BiH. Biskupi su prije sedam godina odlučili da to više ne bude samo pojedinačna pomoć nego da se svi u Hrvatskoj zajednički povežu s Hrvatima u BiH, te je akcija u prvom redu bila zamišljena kao prikupljanje materijalnih dobara, no vremenom je naglasak sve više stavljen na solidarnost, povezanost i molitvu, kako bi se ljudima u BiH pokazalo da nisu sami i ostavljeni.

O. Stojić je predstavio izvješće o siromaštvu u BiH, temeljeno na dva zasebna istraživanja o siromaštvu i socijalnoj isključenosti provedena u 2011. i 2012. godini. Istaknuo je da najnoviji podaci govore da je u toj zemlji jednak broj zaposlenih i nezaposlenih, dok je istodobno gotovo jednak broj ljudi koji rade i onih koji su u mirovini “što svjedoči o teškoj i alarmantnoj situaciji na teritoriju cijele BiH”. Rezultati istraživanja, kazao je, predstavljaju velike izazove za karitativne i pastoralne djelatnike, a posebice za društvene zajednice i njezine strukture “koje trebaju ponuditi socijalno pravedne, uravnotežene i provedive zakone i programe kao i primijeniti pravednu raspodjelu društvenih dobara, jer je to jedini put rješavanja problema siromaštva i s tim povezane društvene marginalizacije pojedinaca i skupina. Svalina je objasnio za koje nakane je namijenjena pomoć.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.