SARAJEVO

Padinski dijelovi grada odsječeni, stvaraju se deponije smeća

Foto: VL FOTO
Padinski dijelovi grada odsječeni, stvaraju se deponije smeća
07.02.2012.
u 12:36
Iako su glavne ceste uglavnom očišćene, u gradu vlada priličan prometni kaos
Pogledaj originalni članak

Dodatnih desetak centimetara snijega koji je u Sarajevu pao u noći s ponedjeljka na utorak otežao je napore komunalnih službi da uspostave komunikaciju na gradskim prometnicama. 

Iako su glavne ceste uglavnom očišćene, u gradu vlada priličan prometni kaos. Parkirana vozila ometaju promet suženim ulicama, a policija je jučer zaprijetila da će kažnjavati neodgovorne vozače. Javni gradski prijevoz djelomično je uspostavljen, iako zbog nanosa snijega na tračnicama nije moguće uspostaviti tramvajski promet kroz cijeli grad. Pomoć u uklanjanju snijega s tračnica pružaju vojska, EUFOR i studenti. Najveći problem je što se ogromne količine snijega nemaju gdje skloniti, a građani su upozoreni da za to ne koriste kanalizacijski sustav.

Posebno teška situacija je u padinskim dijelovima grada, gdje su mnoge ulice još uvijek potpuno izolirane. U takvoj situaciji je nemoguća opskrba trgovina hranom, pa se javlja i nestašica pojedinih proizvoda. Onemogućen je i odvoz smeća, a usprkos apelima iz komunalnog poduzeća „Rad“ da se građani ovih dana uzdrže od odlaganja smeća u kontejnere, u mnogim ulicama već su stvorene prave deponije. Problem je i s organiziranjem pokopa umrlih osoba, pa je preporučeno da se pogrebi obavljaju na najbližim grobljima.

Ono od čega svi u Sarajevu strahuju je mogući prekid u opskrbi električnom energijom i prirodnim plinom. Iako su navikli na zimske uvjete, ovolike količine snijega i iznimno niske temperature iznenadili su i Sarajlije. U slučaju nestanka struje i plina, tisuće kuća i stanova na širem području grada ostali bez ikakve mogućnosti zagrijavanja.  

Škole, vrtići i fakulteti u Sarajevu neće raditi cijeli ovaj tjedan, otkazani su skoro svi javni skupovi, a jedini koji su odlučili ne odstupati od utvrđenog kalendara su organizatori festivala „Sarajevska zima“, čije otvaranje se očekuje večeras.   

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.