Gornja Skakava

Otkriveni su ostaci dvije srednjovjekovne crkve

Foto: Nada Koturić
Otkriveni su ostaci dvije srednjovjekovne crkve
13.07.2013.
u 11:14
Arheolozi uz pomoć mještana uspjeli doći do vrijednih otkrića
Pogledaj originalni članak

Brčansko mjesto Gornja Skakava ovih je dana bilo središnje mjesto arheoloških istraživanja koje će donijeti puno novih informacija za arheologiju i povijest umjetnosti, te obogatiti dosadašnje znanje o srednjovjekovnoj arhitekturi na tlu BiH. Stručni timovi arheologa iz Sarajeva i Osijeka uz pomoć lokalnih mještana tijekom mjesec dana uspjeli su na lokalitetu Zidine doći do vrijednih otkrića.

Stećci unutar crkve

Naime, otkopani su temelji srednjovjekovne gotičke crkve iz 14. stoljeća, a ispod nje i temelji još starijeg objekta koji daljnja sustavna istraživanja trebaju preciznije datirati. Nedaleko od crkvenih objekata je pronađeno i tipično srednjovjekovno groblje. Posebno vrijedno otkriće svakako su stećci koji su se nalazili u unutrašnjosti same crkve, jedinstveni takav primjer do sada je pronađen jedino u Milima kod Visokog u grobnoj crkvi kralja Tvrtka Prvog, tvrde arheolozi. Kroz stoljeća stanovnici brčanskog kraja mjesto gdje su ostaci crkava i samostana u Gornjoj Skakavi nazvali su Zidine. Dugo je bilo prekriveno velom tajne o točnom postojanju crkvenih zdanja. Područje je bilo prekriveno šumom i s nekoliko kamenih gromada. Arheolog Zvonko Bojičić iz Osijeka rukovodio je istraživanjem u kojem su sudjelovali i stručnjaci sarajevskog Zemaljskog muzeja. - Radi se o iznimno važnom lokalitetu. Mi smo uradili veliki posao jer smo na temelju povijesnih podataka i tradicije koja je ovdje živjela da je na ovom mjestu bila crkva, a sve nas je iznenadilo kada smo pronašli ostatke još jedne crkve, kazao je arheolog Bojičić. Gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravama fra Marko Antić zadovoljan je rezultatima istraživanja.

Važan lokalitet

-Ovo je važan lokalitet i za našu samostansku zajednicu. Mještani ovoga kraja zadržali su tradiciju Zidina kao svetog sakralnog mjesta i kada je porušeno. Da je ovdje bila crkva i samostan posvećen sv. Franji potvrđuje podatak iz 1385. godine o postojanju samostana u Skakavi. Brčanski gradonačelnik Anto Domić obišao je lokalitet ističući kako ono predstavlja ogromno bogatstvo i blago Brčko Distrikta. -Nastavit ćemo istraživanje kako bi se nalazi konzervirali i sačuvali u funkciji turizma i stvaranje slike o prošlosti, naglasio je dr. Domić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.