MEĐUGORJE

Odgovoriti izazovima u kojima Hrvati žive

Foto: VL FOTO
Odgovoriti izazovima u kojima Hrvati žive
02.12.2011.
u 09:40
Hrvatski narod je najfranjevačkiji na svijetu, proporcionalno broju stanovnika 
Pogledaj originalni članak

Šest uprava južnoslavenskih franjevačkih provincija, tri iz Republike Hrvatske, jedna iz Slovenije i dvije iz BiH, okupile su se prvi put u Međugorju. 

U dobroj namjeri

- Povoda je više, a jedan je i 800. obljetnica dolaska sv. Franje na područje današnje Hrvatske, koja se slavi dogodine. Republika Hrvatska je prva zemlja koju je on iz svoje zemlje pohodio. 

Hrvatski narod je najfranjevačkiji na svijetu, propocionalno broju stanovnika. Zatim i koliko možemo odgovoriti na ovu situaciju i izazovima kojima hrvatski narod živi da za to nađemo i franjevačke i evanđeoske odgovore za sve to. Zato je bilo važno da se sastanu uprave. 

U prvom planu je jednako tako i međuprovincijalnost. Ovaj skup je potaknut u dobroj mjeri od naše vrhovne uprave iz Rima. Zbog izmijenjenih situacija u svijetu željelo se više puno više suradnje i solidarnosti među provincijama. 

Uprave šest provincija zajedno razmišljaju i vide u čemu jedni drugima mogu pomoći i iskustvom i razmišljanjima, a i nekim zajedničkim inicijativama, kazao je jučer u izjavi za Večernjak fra Nikola Vukoja, tajnik Konferencije provincijala BiH. - Južno-slavenska konferencija pokriva područje Slovenije jedna franjevačka provincija, tri u Republici Hrvatskoj zagrebačka, zadarska i splitska i dvije s područja BiH. Veseli me da se ovdje u Međugorju, na teritoriju Hercegovačke franjevačke provincije održava prvi susret koji ima za cilj prije svega pokušati razmišljati o važnosti uloge franjevaca na ovim prostorima, koja je u prošlosti bila od presudne važnosti.

I danas ovo područje broji više od 1200 franjevaca i želimo upravo zajedničkim snagama učiniti sve što je u našoj moći kako bi ta franjevačka karizma i dalje bila nazočna, kako bi jedni drugima svjetski pomagali i imali zajedničke ciljeve.

Znak solidarnosti

Veseli me da se to održava u Međugorju svjetski poznatom mjestu molitve, župi koja je povjerena hercegovačkim franjevcima.

I to je isto jedan znak solidarnosti upravo na ovom mjestu traženja vizije za budućnost, kazao je jučer tijekom susreta u Međugorju dr. fra Ivan Sesar, prvi čovjek Hercegovačke franjevačke provincije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZZ
zzbabac
11:55 02.12.2011.

Ma vidi ti ovih silnih daidza. Nekada su se starali o svom narodu, a danas stoje na braniku unitarizma uz druga Zlatka.