PRIHODI

Od prodaje cigareta i duhana država zaradila 807 milijuna KM

Foto: VL FOTO
Od prodaje cigareta i duhana država zaradila 807 milijuna KM
05.07.2012.
u 09:30
Od 2008. do 2011. godine količina cigareta mjerena brojem trošarinskih markica smanjena je za 14 posto,
Pogledaj originalni članak

Unatoč recesijskim vremenima, pušači se ne odriču poriva koji im, osim ugrožavanja zdravlja, oduzima i znatan dio sredstava. Naime, blagajna Uprave za neizravno oporezivanje BiH, od trošarina za cigarete postaje sve punija. Tako je tekuća naplata prihoda od trošarina, samo tijekom prva dva mjeseca ove godine, uz naplatu razlike trošarina u siječnju, donijela je porast prihoda od trošarina na cigarete od 24 posto.

Znatan učinak

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, samo za dvije i pol godine primjene Zakona o trošarinama, koji se odnosi na duhan i duhanske proizvode, ostvaren je učinak od 807 milijuna KM, od čega 690 milijuna čine prihodi na trošarine, a ostatak PDV.

U biltenu, koji je sačinio Odjel za makroekonomsku analizu UNO-a BiH, navodi se da je istodobno vrijednost cigareta stavljenih u promet povećana za 31 posto.
Od 2008. do 2011. godine količina cigareta mjerena brojem trošarinskih markica smanjena je za 14 posto, dok je prosječna ponderirana maloprodajna cijena povećana za 57 posto, a prihodi od trošarina su skoro udvostručeni.
Četvrto po redu povećanje posebne trošarine donijelo je očekivani porast prosječne ponderirane maloprodajne cijene od 11,7 posto i istodobno porast povučenih markica od 2,9 posto.
Tekuća naplata prihoda od trošarina u dva mjeseca ove godine, uz naplatu razlike trošarina u siječnju, donijela je rast prihoda od trošarina na cigarete od 24 posto, s tim da je rast prihoda na domaće cigarete bio čak 41 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Ožujak, travanj i svibanj su donijeli oscilacije, tako da je u ožujku došlo do značajnog smanjenja naplaćenih prihoda od 17 posto, da bi u travnju došlo do rasta prihoda od 44 posto, a u svibnju je rast iznosio 2,8 %.

Usporavanje rasta

S obzirom na planirani tempo povećanja posebne trošarine od 0,15 KM po paklici cigareta godišnje, u BiH se očekuje usporavanje rasta prosječne maloloprodajne cijene do 2015. godine.
Prognoze prihoda od trošarina na cigarete ovise o opredijeljenju Upravnog odbora UNO-a za nastavak harmonizacije trošarine na cigarete u BiH s novim minimalnim standardima EU-a, što bi omogućilo da to bude dostignuto do 2020. godine.
EU je, u vrijeme kad je u BiH usvojen Zakon o trošarinama, imala propisano minimalno trošarinsko opterećenje od 2,50 KM po paklici, ali je EU, u međuvremenu, značajno povećala ukupno minimalno trošarinsko opterećenje na 90 eura za 1000 cigareta, a koje će stupiti na snagu početkom 2014. godine. Prema procjenama, ukupno minimalno zakonsko trošarinsko opterećenje cigareta od 2,52 KM trebalo bi biti dostignuto 2015. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.