GRAĐANI BIH

Obolijevaju od svraba, MRSA bakterije, ali i tuberkuloze

Foto: VL FOTO
Obolijevaju od svraba, MRSA bakterije, ali i tuberkuloze
17.06.2011.
u 16:12
Građani BiH u opasnosti od 25 i više zaraznih bolesti, liječenje sve zahtjevnije
Pogledaj originalni članak

Dok se EU trese zbog širenja zaraze opasnom bakterijom E. coli, bh građani ne moraju strahovati od ove, ali trebaju biti obazrivi kada su u pitanju druge zarazne i parazitne bolesti.

Brojne zaraze

Podaci za prošli mjesec se još prikupljaju, a oni koje je Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio za travanj govore da je u FBiH od ovih bolesti oboljelo 5.665 osoba. Polovina njih, točnije 2.875 oboljelo je od influenze, odnosno gripe, a slijede zauške s 1.240 oboljelih, te vodene kozice od kojih je oboljelo 875 osoba. Među brojnijim zaraznim oboljenjima u pretprošlom mjesecu bio je i enterocolitis, te streptokokna upala grla. Za navedeni period prijavljene su tri osobe umrle od tuberkuloze, zarazne bolesti koja podliježe obvezi prijavljivanja. Po jedan smrtni slučaj zabilježen je u Cazinu, Zenici i Tešnju. Podaci županijskih zavoda za javno zdravstvo govore da je kod nas aktivno oko 25 zaraznih oboljenja, uključujući i ove već spomenute.

Najviše straha među građanima unijela je pojava opasne i na lijekove otporne MRSA bakterije. Posebno zabrinjavaju podaci o njezinom širenju u bolničkim ustanovama, što zdravstvene vlasti nevješto nastoje opovrgnuti. Službeni podaci govore da je samo na području Sarajeva u zadnjih desetak dana svibnja registrirano, odnosno prijavljeno 19 novooboljelih. U ovoj godini se broj zaraženih osoba MRSA bakterijom popeo na 110. Streptokokna bakterija, ali i zauške, enterocolitis i vodene kozice, dominiraju, ali ima i pojave mononukleoze, herpes zostera, hepatitisa i drugih zaraznih oboljenja. Samo u zadnjih desetak dana svibnja u Sarajevu je prijavljeno šest slučajeva svraba, a ukupno u ovoj godini bilo je 63 slučajeva.

Trovanja hranom

Registrirana su i dva nova slučaja šarlaha, te četiri slučaja TBC-a. Od tuberkuloze pluća u Sarajevu su ove godine oboljele 34 osobe. Imajući u vidu da mnogi smatraju kako je ova bolest davno iskorijenjena, spomenuti podaci znak su za oprez. Ono s čim se epidemiolozi i liječnici suočavaju ljetnih mjeseci su trovanja hranom. Pred kraj svibnja u Sarajevu je bilo 49 slučajeva, što uz ranijih 18, znači da se u glavnom gradu hranom otrovalo 58 osoba.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.