GRAĐANI BIH

Obolijevaju od svraba, MRSA bakterije, ali i tuberkuloze

operacija
VL FOTO
17.06.2011.
u 16:12

Građani BiH u opasnosti od 25 i više zaraznih bolesti, liječenje sve zahtjevnije

Dok se EU trese zbog širenja zaraze opasnom bakterijom E. coli, bh građani ne moraju strahovati od ove, ali trebaju biti obazrivi kada su u pitanju druge zarazne i parazitne bolesti.

Brojne zaraze

Podaci za prošli mjesec se još prikupljaju, a oni koje je Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio za travanj govore da je u FBiH od ovih bolesti oboljelo 5.665 osoba. Polovina njih, točnije 2.875 oboljelo je od influenze, odnosno gripe, a slijede zauške s 1.240 oboljelih, te vodene kozice od kojih je oboljelo 875 osoba. Među brojnijim zaraznim oboljenjima u pretprošlom mjesecu bio je i enterocolitis, te streptokokna upala grla. Za navedeni period prijavljene su tri osobe umrle od tuberkuloze, zarazne bolesti koja podliježe obvezi prijavljivanja. Po jedan smrtni slučaj zabilježen je u Cazinu, Zenici i Tešnju. Podaci županijskih zavoda za javno zdravstvo govore da je kod nas aktivno oko 25 zaraznih oboljenja, uključujući i ove već spomenute.

Najviše straha među građanima unijela je pojava opasne i na lijekove otporne MRSA bakterije. Posebno zabrinjavaju podaci o njezinom širenju u bolničkim ustanovama, što zdravstvene vlasti nevješto nastoje opovrgnuti. Službeni podaci govore da je samo na području Sarajeva u zadnjih desetak dana svibnja registrirano, odnosno prijavljeno 19 novooboljelih. U ovoj godini se broj zaraženih osoba MRSA bakterijom popeo na 110. Streptokokna bakterija, ali i zauške, enterocolitis i vodene kozice, dominiraju, ali ima i pojave mononukleoze, herpes zostera, hepatitisa i drugih zaraznih oboljenja. Samo u zadnjih desetak dana svibnja u Sarajevu je prijavljeno šest slučajeva svraba, a ukupno u ovoj godini bilo je 63 slučajeva.

Trovanja hranom

Registrirana su i dva nova slučaja šarlaha, te četiri slučaja TBC-a. Od tuberkuloze pluća u Sarajevu su ove godine oboljele 34 osobe. Imajući u vidu da mnogi smatraju kako je ova bolest davno iskorijenjena, spomenuti podaci znak su za oprez. Ono s čim se epidemiolozi i liječnici suočavaju ljetnih mjeseci su trovanja hranom. Pred kraj svibnja u Sarajevu je bilo 49 slučajeva, što uz ranijih 18, znači da se u glavnom gradu hranom otrovalo 58 osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?