Velika očekivanja

O dogovoru Hrvata i Bošnjaka ovisi uspostava Vijeća ministara

Foto: VL FOTO
O dogovoru Hrvata i Bošnjaka ovisi uspostava Vijeća ministara
21.09.2011.
u 12:43
Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a Zlatko Lagumdžija razgovarali su jučer kratko u Sarajevu, ali bez značajnijeg napretka.
Pogledaj originalni članak

Sutra bi se trebao znati konačan odgovor o tome hoće li biti dogovora o uspostavi vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali i na razini države BiH te preustroju federalne vlasti, na zajedničkom sastanku koji će održati čelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Sarajevu, doznaje Večernjak. Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a Zlatko Lagumdžija razgovarali su jučer kratko u Sarajevu, ali bez značajnijeg napretka.

Novi sastav

Sutra bi im se u pregovorima trebali priključiti čelnici HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDA Sulejman Tihić te u jednome dijelu sastanka i čelnici županijskih stranačkih organizacija iz središnje Bosne kako bi se konačno otklonile stalne opstrukcije, dogovorene ili pak izolirane, od SDP-ova jurišnika za središnju Bosnu Zukana Heleza, koji pak u nelegalnoj Vladi Federacije dovršava započeto oduzimanjem prava braniteljima Hrvatskoga vijeća obrane. O sastanku između federalnih partnera uvelike će ovisiti i rezultat sastanka koji je u Brčkom sazvao čelnik SDS-a Mladen Bosić glede uspostave državne vlasti. Iako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji dogovor između vodećih hrvatskih i bošnjačkih političara proveden i za konačnu realizaciju, u Skupštini se čeka na dogovor u središnjoj Bosni, dotle se u županiji čije je sjedište u Travniku očito kupuje vrijeme kako bi se ostvario stekla dodatna politička prednost nad Hrvatima. Kako drukčije objasniti nego očitom i smišljenom opstrukcijom odbijanje poziva na 12 sastanaka koje je uputio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Središnje Bosne Nikola Lovrinović koji je i zamjenik predsjednika ove stranke.

Ignoriranje

Naime, na toliko sastanaka nije se odazvao Helez čija je ponajprije bahatost i dovela do pravnoga nasilja i uspostave vlasti bez obzira na to što su Hrvati u tamošnjem županijskom Saboru uložili institut vitalnog nacionalnog interesa onemogućavajući izbor vlade. Sve to je ignorirano, uspostavljena je nelegalna Vlada, a na kraju je polovičnom odlukom, bolje reći naputkom reagirao Valentin Inzko koji je ostavio prostor za dalje nadmudrivanje ne nudeći jasnu odluku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

GA
garbage2
16:11 21.09.2011.

@error Iseli se ti u Lijepu Vasu. Tebi je blize.

PA
park
13:01 21.09.2011.

Pošto HNS poziva na neposluh prema Federalnoj Vladi , a para nema bez VFBiH , i Bošnjaci bi trebali bojkotirat Hrvatske Županije , pa poreze plaćat Federaci , pa kad je bal neka je i maskenbal.........

Avatar error
error
14:12 21.09.2011.

@park...Najbolje je da ti i tvoja braća muslimani bojkotirate hrvatske općine i županije te se iselite u đamahiriju, muslimanske kantone i muslimansku fedraciju... slobodno povedite i jude hrvatske hsp-OVCE kako bi mz i ameri imali dojam da to nije muslimanska zemlja u srcu europe...samo jadni ste vi muslimani u bih; znaš kako se svi čude; bih je jedina zemlja gdje žive muslimani-arapi a nema naftu...zato ogradi avliju, postavi tarabe visoke 5 metara da ti tko nanu ne bi spomenu;)