JAGO LASIĆ:

Nema razloga za poskupljenje kruha zbog rasta cijene pšenice

Foto: Arhiva VL
Nema razloga za poskupljenje kruha zbog rasta cijene pšenice
10.08.2010.
u 08:50
Ipak, nije isključeno da trgovci iskoriste ovu situaciju, pa značajno povećaju cijene kruha - rekli su nam u federalnoj Gospodarskoj komori. Ovakvi slučajevi su se događali i ranije
Pogledaj originalni članak

Poskupljenja osnovnih namirnica ne bi trebalo biti, osim ako dođe do vala poskupljenja energenata. Svi proizvodi su vezani uz cijenu energenata, ostalo ne bi trebalo biti problem - izjavio je za Večernjak predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić. Ovo je bio ujedno i njegov odgovor na špekulacije o novom velikom poskupljenju kruha u BiH, a koje bi se navodno trebalo dogoditi zbog povećanja cijena pšenice.

Precizni podaci

- Udjel pšenice u cijeni kruha je oko 30 posto i samo kroz taj podatak može doći do povećanja cijena. Znači, ako pšenica poskupi 10 posto, a ona uzima 30 posto udjela u cijeni kruha, onda može doći do povećanja cijena koje je skoro zanemarivo. Ipak, nije isključeno da trgovci iskoriste ovu situaciju, pa značajno povećaju cijene kruha - objasnio nam je Lasić. Također dodaje kako država ne može utjecati na mogući rast cijena te na cijene pšenice, jer nema zaliha u robnim rezervama. Na osnovi istraživanja koje je Večernjak proveo prije nekoliko dana, zaliha pšenice u BiH ima samo za nekoliko dana.

Država nemoćna

- Država zbog toga ne može ništa učiniti, a sada je kasno za bilo kakve akcije. Trebali smo otpočetka biti spremni za ovu situaciju - zaključili su u federalnoj Gospodarskoj komori. Inače, proizvođači brašna u BiH trenutno ovise o pšenici iz Mađarske, ali nije isključeno da će u razdoblju pred nama BiH početi uvoziti pšenicu iz Kanade, SAD-a i Australije. Naime, cijene se toliko razlikuju da bi se isplatilo uvoziti pšenicu iz tih dalekih zemljama umjesto iz zemalja koje su od Bosne i Hercegovine udaljene tek stotinjak kilometara. - Realno gledajući, do većih poskupljenja ne bi trebalo doći, a ako se to dogodi, radi se o čistoj špekulantskoj igri - zaključio je Lasić. Uzimajući u obzir kako država ne može na bilo koji način utjecati na povećanje cijena kruha, teško je očekivati kako će cijene ostati na trenutnoj razini. I u prošlosti u sličnim situacijama su trgovci koristili ovakve okolnosti te su povećavali cijene, iako za to nije bilo realne osnove. Osim nekoliko dana osuda javnosti, nikakvih drugih konkretnih poteza vlasti nije bilo. Tako će vjerojatno biti i ovaj put.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.