Mliječna kriza

Ne dobiju li 3 kn po litri mlijeka, proizvođači prijete nestašicom

Foto: marko jurinec / pixsell
Ne dobiju li 3 kn po litri mlijeka, proizvođači prijete nestašicom
09.12.2010.
u 07:00
Dok se mljekare brane da je potrošnja mlijeka pala 5 posto, u HSUPM-u tvrde kako je proizvodnja pala 9 posto.
Pogledaj originalni članak

Otkupna cijena mlijeka bit će tri kune, uz poštovanje parametara EU, ili ćemo ga prestati isporučivati mljekarama, upozorenje je Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, na čemu će ustrajati i na današnjem sastanku s predstavnicima mljekara u resornom Ministarstvu poljoprivrede.

Skuplje i u trgovini

Igor Rešetar, predsjednik HSUPM-a, kaže kako je sadašnja otkupna cijena od 2,40 kuna po litri neodrživa. I sama proizvodnja te litre stoji barem 60 lipa više, a iako se mljekare u tome pozivaju na tromjesečni prosjek EU25, domaćim su proizvođačima nametnule znatno rigoroznije mjere kad su u pitanju mliječna mast, bjelančevine i slično. Stoga nije čudno što se zbog neisplativosti proizvodnje i alarmantne krize u mljekarstvu sve više farmi zatvara. Prije tri godine bilo je 27.556 proizvođača, a na kraju kolovoza ove godine samo 17.469.

Domaća proizvodnja pak u devet je mjeseci 2010. pala čak 50 milijuna litara. I dok se mljekare brane kako je potrošnja mlijeka pala 5 posto, proizvodnja je, upozorava Rešetar, pala čak 9 posto, objašnjavajući kako za nerealne cijene mljekare nemaju baš nikakva opravdanja. Svježeg mlijeka nema dovoljno ni u okruženju, čak je i poskupjelo u trgovinama, od 80 lipa do kune. I dok je njegova otkupna cijena, primjerice u Italiji, 38 eurocenti, u RH 30 eurocenti, s time da je u Italiji, Njemačkoj ili Francuskoj cijena mlijeka rasla 20-30% u proteklih godinu dana, a u RH je mjesecima nepromijenjena, tvrdi Rešetar.

U priopćenju koje je ovih dana uime mljekara poslalo gospodarsko interesno udruženje Croatiastočar tvrdi se, međutim, kako su, osim što bilježe trend rasta, otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj 5% veće u odnosu na EU25. U listopadu ove godine bile su 20% veće nego u listopadu 2009. No, unatoč tome, proizvodnja mlijeka pada – prema njima – 7,7% u prvih devet mjeseci 2010. u odnosu na isto razdoblje 2009., a malih je proizvođača mlijeka 15% manje u odnosu na proteklu godinu, objašnjava direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Krave ne daju dovoljno

Tomu su u prilog, smatra on, išli i zaustavljanje operativnog programa koji je proizvođače stimulirao na ulaganja u proizvodnju mlijeka osiguravajući im povrat 50 posto iznosa kapitalnih ulaganja, manja dostupnost kreditnih linija, vremenske nepogode, poplave te niska proizvodnost mlijeka po kravi, koja je u RH oko 35 posto manja nego u EU25.

Takvo će stanje, ne zaustave li se ti negativni trendovi, sigurno dovesti do urušavanja ukupnog mliječnog sektora, upozorava on. Ističe kako je otkupna, odnosno zaštitna cijena mlijeka u nas hvale vrijedna zaštitna mjera države kojom se potpomaže proizvodnja mlijeka. No, koliko je ona zaštitna i poticajna ne uvedu li se i odgovarajuće mjere koje će učinkovito djelovati u smjeru povećanja proizvodnje? Epilog slijedi već danas.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.