Pobunjenici ogorčeni

NATO, ili pucaj po Gadafiju ili odlazi

Foto: Arhiva VL
NATO, ili pucaj po Gadafiju ili odlazi
07.04.2011.
u 08:00
- Glavnu ulogu preuzimaju Francuzi, bit će učinkoviti samo kad im bude odgovaralo, drži Lošo
Pogledaj originalni članak

Samo je nekoliko dana proteklo od trenutka kada je NATO preuzeo zadatke provođenja zaštite civila i zone zabrane leta iznad Libije, a pobunjenici na istoku zemlje već traže od Vijeća sigurnosti UN-a da mu oduzme mandat zbog potpune neučinkovitosti.

Birokratizirani savez

– Postrojbe NATO-a ne čine ništa, potpuno su neučinkovite i do kraja birokratizirane. Najprije jedan časnik nazove drugoga i zatraži napade, onda drugi obavještava svog zapovjednika, a potom traže odobrenja. Dok informacija prođe zapovjedni lanac, borbe su već gotove – ustvrdio je jedan od vojnih zapovjednika pobunjenika, Abdul Fatah Younes, napominjući da je situacija najgora u okolici grada Misrate koji se nalazi pred potpunim uništenjem.

– Ili će NATO svoj posao početi obavljati kako treba, ili ćemo od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti suspenziju njihovih operacija u Libiji – ustvrdio je Younes na tiskovnoj konferenciji održanoj u Benghaziju.

Da u njegovim riječima ima istine potvrđuje i podatak kako se tri četvrtine NATO-ovih zrakoplova koji su poletjeli na planirane udarne misije iznad Libije vratilo bez izbacivanja bombi ili lansiranja projektila, budući da su lojalističke snage već otišle s planiranih područja ili su se uvukle u područja gdje ih je gotovo nemoguće razlikovati od civilnog stanovništva. Neučinkovitost zračnih udara vojnog saveza, u kojemu ovoga trenutka čak i ne sudjeluju zrakoplovi SAD-a, analitičare ne iznenađuje.

– NATO je ponajprije američka vojna batina, a glavnu ulogu u Mediteranu preuzimaju Francuzi i ostale neanglosaske države. Francuzi će provoditi svoju politiku i biti mnogo učinkovitiji kad njima to odgovara. To je samo još jedan pokazatelj nove blokovske podjele svijeta između Anglosasa i ostalih jakih zemalja – kaže admiral Davor Domazet Lošo.

Budi se i Al-Qa’ida

I dok se situacija na bojišnici počinje stabilizirati, Nacionalni savjet grčevito pokušava uspostaviti funkcionalnu enklavu.

– Kad smo krenuli u borbu, mislili smo da će se situacija razviti kao u Egiptu. Mubarak je otišao, ali ostala su funkcionalna ministarstva, ustroj vlasti, institucije. Mi nemamo ništa – kaže glasnogovornik opozicije Mustafa Gheriani.

Istodobno, počeo se znatnije buditi i afrički ogranak Al-Qa’ide. Prema tvrdnjama neimenovanih alžirskih dužnosnika koje je objavio Reuters, pripadnici Al-Qa’ide domogli su se u Libiji znatnih količina sofisticiranog oružja koje su već prenijeli prema središnjoj Africi.

– Opljačkana su vojna skladišta, a Al-Qa’ida se domogla i raketa zemlja-zrak ruske proizvodnje poznatih kao Strela ili SAM-7, kaže alžirski dužnosnik uz napomenu kako su te rakete konvojem od osam vozila već prebačene iz istočne Libije u Mali.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.