ODOBRENJE

Nakon nagodbe kreću iskapanja tijela u Bugojnu

Foto: Arhiva VL
Nakon nagodbe kreću iskapanja tijela u Bugojnu
17.05.2011.
u 11:21
Iskapanja bi se obavila u naselju Vrbanja gdje bi se trebala nalaziti tijela Gvozdena, Kovačevića i Miloša
Pogledaj originalni članak

Na temelju saznanja dobivenih od Enesa Handžića, bivšeg pomoćnika zapovjednika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije BiH koji se krajem prošlog mjeseca zbog zločina nad Hrvatima Bugojna, nagodio s Tužiteljstvom BiH, u Bugojnu u srijedu, 17. svibnja s početkom u 9 sati počinju ekshumacije, samo sat nakon ročišta na kojemu bi se Sud BiH trebao izjasniti prihvaća li Handžićev sporazum s Tužiteljstvom BiH.

Iskapanja bi se trebala obaviti u naselju Vrbanja gdje bi se, prema informacijama koje je dao Handžić, a potvrdio nam je to Marko Jurišić, predstavnik Instituta za nestale osobe BiH, mogla nalaziti tijela trojice od 20 nestalih Hrvata iz Bugojna - Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša-Krndelja. Lokaciju na kojoj će se obaviti ekshumacije od petka osigurava policija. “Zahtjevu za ekshumacije u Bugojnu Sud BiH odgovorio je u rekordnom roku tako da s potragom za posmrtnim ostacima trojice nestalih možemo početi u srijedu, 17. svibnja.

Imamo saznanja da su tijela pougljena, više puta spaljena. Nađemo li ih, nisam siguran hoćemo li moći izvući uzorak za DNK analizu. No, o svemu je još prerano govoriti.

Preciznih podataka nema dok se ne uradi ekshumacija i identifikacija“, kaže Jurišić. Pronađu li i identificiraju tijela trojice od 20 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša bit će to početak kraja agonije obitelji koja traje skoro 18 godina, od njihova nestanka u ljeto i jesen 1993. godine.

Je li Handžićeva nagodba ključna za otkrivanje istine o nestalim, ali i procesuiranje prvih u lancu odgovornosti, prije svih Dževada Mlaće, ratnog načelnika Bugojna, znat će se uskoro.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.