DRVAR

Načelnik pozvao na linč Hrvata i rušenje spomenika braniteljima

Foto: VL FOTO
Načelnik pozvao na linč Hrvata i rušenje spomenika braniteljima
18.11.2011.
u 11:23
- Kukom i motikom protjerati iz Drvara sramno obilježje - stoji u pozivu na linč
Pogledaj originalni članak

Đuro Josipović, načelnik općine Istočni Drvar u sastavu Republike Srpske, kazao je kako je došlo krajnje vreme da Drvarčani „uzmu sudbinu u svoje ruke” i „kukom i motikom protjeraju iz svoga grada sramno obilježje”. Pri tome je mislio na spomenik hrvatskim braniteljima u Drvaru, a koji je već nekoliko puta bio predmet napada. Spomenik u obliku križa, koji je visok 2,5 metara, već se nekoliko puta našao na meti frustriranih Srba koji smatraju da ovaj simbol stradanja Hrvata na ovim prostorima ne bi trebao biti na ovome mjestu. Posljednji put spomenik je oštećen na Dušni dan, ali ni ova informacija dosad nije bila poznata u javnosti.

Poziv na linč Hrvata

Zanimljivo je kako javni poziv na linč načelnika općine nikome od istražnih agencija nije zasmetao te kako nitko od visokih dužnosnika Republike Srpske nije našao svrsishodnim osuditi ovaj javni poziv na napad na Hrvate u Drvaru. I nije načelnik Josipović jedini koji poziva na linč Hrvata u Drvaru. Mile Marčeta, predsjednik Udruženja „Održivi povratak”, u izjavama za medije u RS-u je istaknuo kako Hrvati nikada nisu živjeli u Drvaru te kako sada okupiraju “vjekovna srpska ognjišta”. Malo tko od Hrvata u ovome gradu je spreman javno izaći i progovoriti o strahovima i pritiscima kojima su izloženi. - Hrvati su već nekoliko puta prognani iz Drvara. Godine 1941. počinjen je strašan zločin nad Hrvatima u Drvaru, kada je pobijeno više od 1000 ljudi i bačeno u jednu jamu. Tada je ubijen i župnik. Crkva je srušena, a danas se na toj lokaciji nalazi kuća jednog srpskog političara - govori nam jedan od naših sugovornika, koji zbog straha od osvete i napada ne želi otkriti svoje ime. Napada i poniženja nije pošteđen ni župnik u Drvaru don Ivo Martinović koji je u nekoliko navrata bio meta napada Srba u ovom gradu. Posljednji napad se dogodio prije nekoliko mjeseci, a policija je u ovom slučaju privela počinitelja. Ipak, ni to nije bilo dovoljno kako bi se napadi zaustavili. Štoviše, svi oni koji su govorili o ovim problemima u ovom gradu preko noći bi postali predmet napada ili bi im se u najboljem slučaju “samo” uputile prijetnje.

Zaštita OHR-a

Kako doznajemo, s izjavama načelnika općine Drvar Đure Josipovića će biti upoznat i OHR, visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i ostale međunarodne institucije u BiH. Hrvati u Drvaru će od njih tražiti bolju zaštitu i otkrivanje počinitelja koji ruše sve što je hrvatsko. Također, na problem će biti upozorene i vlasti u Banjoj Luci, od kojih se također očekuju reakcije i osude izjava koje stižu iz općine Istočni Drvar. Nije odbačena i mogućnost podizanja tužbi protiv osoba koje pozivaju na linč Hrvata u Livnu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
13:52 18.11.2011.

Đuro Josipović - Ivo Josipović , svaka slicnost u prezimenima slucajna?

DU
Deleted user
13:58 18.11.2011.

Povezivanje Dodika i Hrvata je samo pragmaticke naravi, jer niti Dodik voli Hrvate niti Covic voli Srbe. Radi se jednostavno o pragmatickom povezivanju u obrani od muslimanske majorizacije i pokusaja Sarajeva da vlada nad druga dva naroda. Srbima je jasno da ako ne podrze Hrvate na slijedecim izborima muslimani ce birati i njihovog clana predsjednistva!

TT
ttolic
11:46 18.11.2011.

Još jedan primjer koji zorno upozorava na pogrešnu politiku Čovićevog HDZ-a i njegovo vezanje za M.Dodika u tobožnjoj zaštiti ugroženih Hrvata u BiH. Još na godišnjicu Vukovara i osnutka Herceg-Bosne