Pomlađivanje mozga

Mlada krv može usporiti starenje - pokušao i Kim Jong - il

Foto: arhiva VL
Mlada krv može usporiti starenje - pokušao i Kim Jong - il
20.10.2012.
u 18:00
Krv mladoga miša popravila je neke štete prouzročene starenjem kod starijeg miša, koji sada može pamtiti i učiti kao u najmlađim danima
Pogledaj originalni članak

Usprkos vrijednostima koje je propagirao i vođenju tajanstvene zemlje u kojoj su tretmani pomlađivanja uglavnom nepoznanica ili pak “zlo koje dolazi sa Zapada”, ni bivši sjevernokorejski vođa Kim Jong-il nije želio ostarjeti. Da je, barem po želji da ostane mlad, bio sličan većini ljudi, govorile su glasine, no u svome stilu on je otišao korak dalje i došao na ideju koja bi malo kome pala na pamet. Navodno si je u poznim godinama htio ubrizgati krv mladih i zdravih djevica kako bi “zaustavio vrijeme” i popravio sve štete koje su godine nanijele njegovu tijelu. Čini se da to ipak nije učinio jer Kim je ostario, a umro je potkraj 2011., u 70. godini. Iako ovo mnogima zvuči samo kao fikcija ekscentričnog diktatora, čini se da “dragi vođa” ipak nije bio toliko lud.

Ono što se motalo po njegovoj glavi potvrdili su najnoviji eksperimenti izvedeni na miševima. Znanstvenici sa sveučilišta Standford dokazali su da je moguće pomladiti mozgove starijih životinja ubrizgavajući im krv onih mlađih.

– Krv mladoga miša popravila je neke štete uzrokovane starenjem kod starijeg miša koji sada može pamtiti i učiti kao u najmlađim danima. Ova bi se metoda u bliskoj budućnosti mogla primijeniti i kod ljudi, pogotovo za liječenje bolesti poput Alzheimerove – rekao je voditelj istraživanja Saul Villeda, dodavši da prije tri godine, kada je počeo svoj rad na istraživanju, nije vjerovao da je ovakav proces moguć. Svoje rezultate prezentirao je na godišnjem okupljanju znanstvenika u New Orleansu objasnivši na koji mu je način uspjelo postaviti teoriju koja mnogima i dalje zvuči nadrealno i u koju dio znanstvene javnosti sumnja:

– Spojio sam cirkulaciju starog i mladog miša tako da je krv mogla slobodno kružiti. To je već poznata tehnika koju znanstvenici koriste za proučavanje imunološkog sustava. Nakon nekoliko dana obavio sam ispitivanja na starijem mišu i shvatio da se proces starenja kod njega znatno usporio – istaknuo je Villeda. Povećao se i broj matičnih stanica u mozgu, a 20 posto je poboljšana i veza između živčanih stanica. To je vrlo bitno jer kod starenja ta veza slabi s obzirom na to da neuroni ne komuniciraju i to tada utječe na proces učenja i pamćenja. Zanimljivo je i da je mladi miš počeo starjeti znatno brže kada je bio izložen krvi starijega.U drugom dijelu istraživanja, koje još nije službeno objavljeno, Villeda je proučavao ponašanje pomlađenoga miša. Uzeo je krvnu plazmu dvomjesečnog miša i ubrizgavao je u krv 18-mjesečnog miša, i to u nekoliko navrata tijekom jednoga mjeseca. Obje životinje potom je stavio u posudu s vodom ispitujući tako znaju li pronaći lokaciju skrivene platforme kako bi se izvukli na suho područje. Zaključio je da se stariji miš snašao jednako dobro i jednako brzo kao i onaj mlađi.

– Mlada krv usporava starenje vjerojatno tako da povećava razinu nekih kemijskih faktora koja se starenjem smanjuje. To sad znamo, ali do primjene ove metode na ljudima trebat će proći još vremena. Bez obzira na to, nemamo razloga misliti da u bliskoj budućnosti ljudi u svojim četrdesetima ili pedesetima neće moći primati terapiju temeljenu na pomlađujućim kemijskim faktorima u krvi mladih ljudi, ponajprije kao metodu prevencije degenerativnih efekata starenja – kaže Villeda. Njegov kolega, profesor neuropsihijatrije na Sveučilištu u Bristolu Andrew Randall smatra da mozak i drugi vitalni organi nepovratno stare te da mu se ne čini kako bi navedena nekonvencionalna terapija u budućnosti mogla biti uspješna. No, ipak ističe da istraživanje njegova kolege nije uzaludan trud i da se neki njegovi dijelovi mogu uspješno primijeniti. S tim se slaže i profesor regenerativne medicine Chris Mason, koji ide i korak dalje:

– Prava znanstvena postignuća često zvuče čudno i pomalo ludo. No, pravo je pitanje što to u krvi mladoga miša utječe na proces starenja i može li se to primijeniti i na ljudima. Na ta pitanja neće biti lako odgovoriti – rekao je Mason i dodao da bi, uspije li ova metoda, ona mogla biti i te kako dobra zamjena za tretman lijekovima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.