Hajka

Ministarstvo pravosuđa RH: Haag nije tražio Lošu, ali radimo izvide

Foto: Slavko Midzor/Pixsell
Ministarstvo pravosuđa RH: Haag nije tražio Lošu, ali radimo izvide
18.01.2011.
u 17:14
U svom odgovoru na kontroverzan izvještaj AI-ja Ministarstvo kaže da Šeksa spominju “nizašto”.
Pogledaj originalni članak

Optužbe Amnesty Internationala nisu istražene optužbe po kojima bi potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks po zapovjednoj liniji bio suodgovoran za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. godine nemaju nikakve osnove. Tvrde to u Ministarstvu pravosuđa u opsežnu izvještaju kojim se očituju na navode AI-ja.

– U izvješću AI-ja izvedeni su proizvoljni i pogrešni zaključci kada se ustvrdilo da je trebala biti provedena istraga o javno izrečenim optužbama protiv Šeksa za zločine određene međunarodnim pravom – izričiti su u Ministarstvu pravosuđa.

Sve u strogoj tajnosti

Dodali su da se iz sudskog spisa protiv Branimira Glavaša i drugih za ratne zločine u Osijeku vidi kako nitko nije optužio Šeksa ni za što. AI-ju se zamjera što su uzeli u obzir presudu Vrhovnog suda kojom je Glavašu smanjena kazna, ali su zanemarili da je u istoj presudi Šeksovo svjedočenje ocijenjeno vjerodostojnim te se navodi kako Šeks nije morao imati spoznaja “o inkriminiranoj djelatnosti zaštitne čete (ilegalnim uhićenjima, zlostavljanjima i likvidacijama srpskih civila) jer se sve odvijalo u strogoj tajnosti”.

– Posve su deplasirane, proizvoljne i lišene bilo kakve osnove tvrdnje u izvješću AI-ja o navodnoj odgovornosti V. Šeksa zbog nepoduzimanja mjera prema pripadnicima oružanih snaga pod njegovim zapovjedništvom ili drugih osoba pod njegovom kontrolom – žestoko je Ministarstvo u obrani Šeksa

Slično se govori i o stavovima AI-ja o umirovljenu admiralu Davoru Domazetu Loši, kojemu se imputira zapovjedna odgovornost za zločine HV-a počinjene u Medačkom džepu. – U odnosu prema Loši provode se izvidi bez obzira na to što je Haag, ustupivši predmet, na jednom od sastanaka kazao kako za njega nije bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice – stoji u očitovanju Ministarstva.

Priča o Loši kompliciranija je i traje već dulje.

Posljednji se put o ulozi Domazeta u Medačkom džepu javno govorilo na suđenju Norcu i Ademiju, u lipnju 2008. Svjedočanstva su se razlikovala. Ademi i drugi svjedoci razotkrivali su Lošu kao “produljenu ruku generala Janka Bobetka te da je imao zapovjednu funkciju nad operacijom dok je bila napadačka (povlačenjem HV-a zapovijedao je general P. Stipetić). Naprotiv, M. Norac, kao i Lošo sam, svjedočili su da je admiral imao savjetodavnu ulogu u operaciji, ali ne i zapovjednu. Sudac Marin Mrčela osudio je kao krivca Norca, a oslobodio krivnje Ademija.

Za koga radi AI?

Ministarstvo pravosuđa navodi kako ne odgovara istini ni to da DORH nije otvorio istragu za zločine počinjene u Džepu. Kažu da policija i županijski DORH provode istrage zbog “osnovane sumnje da su pripadnici HV-a zarobili više civila i pripadnika ‘Vojske RSK’, koje su potom usmrtili, te organizirano popljačkali i palili kuće”. D. Domazet Lošo ne bi komentirao svoje novo spominjanje u vezi s operacijom Medački džep. “Ako je Haaški sud rekao da tu nema ništa što bi teretilo mene, onda toga i nema”, rekao je D. Lošo. Podsjeća, međutim na kontroverznu ulogu Amnesty Internationala, aludirajući na njihove više no izravne veze s ministarstvima Velike Britanije. – Ma to mi se događa zbog moje zadnje knjige “Hrvatski domovinski rat 1991. – 1995.”

U toj knjizi, naime, Domazet, izravno govoreći o politici Britanije prema RH, tvrdi da je njihov interes stvaranje nekakve nove Jugoslavije, “koju se ne može uspostaviti ako se prije toga ne dokaže da u ratu nije bilo pobjednika te je 5 godina bjesnio građanski rat”. Znalci kažu da ovdje nema mjesta za teorije urote, no svakako je Lošo knjigom “povrijedio neke svjetske šarlatane, koji, međutim sjede u konkretnim foteljama”. Udarajući istodobno na Šeksa i Lošu oni slijede tzv. princip kumulacije, što ostavlja manje mogućnosti da se RH pripremi na ovakve udare, koji mogu imati i političku pozadinu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.