Hajka

Ministarstvo pravosuđa RH: Haag nije tražio Lošu, ali radimo izvide

domazet
Slavko Midzor/Pixsell
Autori: Davor Ivanković, Ivanka Toma
18.01.2011.
u 17:14

U svom odgovoru na kontroverzan izvještaj AI-ja Ministarstvo kaže da Šeksa spominju “nizašto”.

Optužbe Amnesty Internationala nisu istražene optužbe po kojima bi potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks po zapovjednoj liniji bio suodgovoran za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. godine nemaju nikakve osnove. Tvrde to u Ministarstvu pravosuđa u opsežnu izvještaju kojim se očituju na navode AI-ja.

– U izvješću AI-ja izvedeni su proizvoljni i pogrešni zaključci kada se ustvrdilo da je trebala biti provedena istraga o javno izrečenim optužbama protiv Šeksa za zločine određene međunarodnim pravom – izričiti su u Ministarstvu pravosuđa.

Sve u strogoj tajnosti

Dodali su da se iz sudskog spisa protiv Branimira Glavaša i drugih za ratne zločine u Osijeku vidi kako nitko nije optužio Šeksa ni za što. AI-ju se zamjera što su uzeli u obzir presudu Vrhovnog suda kojom je Glavašu smanjena kazna, ali su zanemarili da je u istoj presudi Šeksovo svjedočenje ocijenjeno vjerodostojnim te se navodi kako Šeks nije morao imati spoznaja “o inkriminiranoj djelatnosti zaštitne čete (ilegalnim uhićenjima, zlostavljanjima i likvidacijama srpskih civila) jer se sve odvijalo u strogoj tajnosti”.

– Posve su deplasirane, proizvoljne i lišene bilo kakve osnove tvrdnje u izvješću AI-ja o navodnoj odgovornosti V. Šeksa zbog nepoduzimanja mjera prema pripadnicima oružanih snaga pod njegovim zapovjedništvom ili drugih osoba pod njegovom kontrolom – žestoko je Ministarstvo u obrani Šeksa

Slično se govori i o stavovima AI-ja o umirovljenu admiralu Davoru Domazetu Loši, kojemu se imputira zapovjedna odgovornost za zločine HV-a počinjene u Medačkom džepu. – U odnosu prema Loši provode se izvidi bez obzira na to što je Haag, ustupivši predmet, na jednom od sastanaka kazao kako za njega nije bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice – stoji u očitovanju Ministarstva.

Priča o Loši kompliciranija je i traje već dulje.

Posljednji se put o ulozi Domazeta u Medačkom džepu javno govorilo na suđenju Norcu i Ademiju, u lipnju 2008. Svjedočanstva su se razlikovala. Ademi i drugi svjedoci razotkrivali su Lošu kao “produljenu ruku generala Janka Bobetka te da je imao zapovjednu funkciju nad operacijom dok je bila napadačka (povlačenjem HV-a zapovijedao je general P. Stipetić). Naprotiv, M. Norac, kao i Lošo sam, svjedočili su da je admiral imao savjetodavnu ulogu u operaciji, ali ne i zapovjednu. Sudac Marin Mrčela osudio je kao krivca Norca, a oslobodio krivnje Ademija.

Za koga radi AI?

Ministarstvo pravosuđa navodi kako ne odgovara istini ni to da DORH nije otvorio istragu za zločine počinjene u Džepu. Kažu da policija i županijski DORH provode istrage zbog “osnovane sumnje da su pripadnici HV-a zarobili više civila i pripadnika ‘Vojske RSK’, koje su potom usmrtili, te organizirano popljačkali i palili kuće”. D. Domazet Lošo ne bi komentirao svoje novo spominjanje u vezi s operacijom Medački džep. “Ako je Haaški sud rekao da tu nema ništa što bi teretilo mene, onda toga i nema”, rekao je D. Lošo. Podsjeća, međutim na kontroverznu ulogu Amnesty Internationala, aludirajući na njihove više no izravne veze s ministarstvima Velike Britanije. – Ma to mi se događa zbog moje zadnje knjige “Hrvatski domovinski rat 1991. – 1995.”

U toj knjizi, naime, Domazet, izravno govoreći o politici Britanije prema RH, tvrdi da je njihov interes stvaranje nekakve nove Jugoslavije, “koju se ne može uspostaviti ako se prije toga ne dokaže da u ratu nije bilo pobjednika te je 5 godina bjesnio građanski rat”. Znalci kažu da ovdje nema mjesta za teorije urote, no svakako je Lošo knjigom “povrijedio neke svjetske šarlatane, koji, međutim sjede u konkretnim foteljama”. Udarajući istodobno na Šeksa i Lošu oni slijede tzv. princip kumulacije, što ostavlja manje mogućnosti da se RH pripremi na ovakve udare, koji mogu imati i političku pozadinu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?