haaška presuda

Milorad Pupovac: Sigurnost hrvatskih Srba nije ugrožena

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Milorad Pupovac: Sigurnost hrvatskih Srba nije ugrožena
26.04.2011.
u 08:31
Mediji i pojedinačne javne izjave stvaraju raspoloženje među ljudima koje je doslovno suprotno hrvatskim obvezama i prema Haaškom tribunalu i prema EU, smatra Pupovac.
Pogledaj originalni članak

Nakon izricanja presude Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, osim nekoliko manjih izgreda u zadarskom zaleđu, Srbi nisu imali većih problema. Ipak, sve ovo što se posljednjih dana događa u Hrvatskoj može štetiti i Srbima i Hrvatima, ali i cijeloj regiji na putu u EU – rekao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, u intervjuu beogradskim Večernjim novostima odgovarajući na pitanje postoji li opasnost od radikalizacije prosvjeda ili očekuje smirivanje situacije.

– Nastave li mediji započetu kampanju i ako ona pogodi niže slojeve društva, odnosno ne ostane samo u medijskoj sferi, možda bi se stvari mogle zakomplicirati. Na sreću, to se za sada nije u većoj mjeri prenijelo na građane. Za sada nema razloga za zabrinutost kada je u pitanju sigurnost hrvatskih Srba. Reakcije hrvatske Vlade  bile su suzdržane i balansirane, a odmjerene su bile i izjave srpskih dužnosnika, prije svega predsjednika Borisa Tadića, koji je jasno poručio kako nema mjesta ničijem likovanju, ali i da je nedopustiv bilo kakav revanšizam kojim bi bila ugrožena sigurnost Srba u Hrvatskoj – rekao je Pupovac. Odgovarajući na pitanje može li se očekivati zaokret u hrvatskoj politici nakon konstatacije Haaškog tribunala da je "Oluja bila organizirani zločinački pothvat" kazao je kako nije realno očekivati bilo kakvo ''presijecanje'' u politici Zagreba, niti, kako se moglo čuti, brisanje tog dana s popisa državnih blagdana.

Pupovac ne očekuje da bi Hrvatska uskoro mogla povući svoju tužbu protiv Srbije za genocid "bez obzira na presudu Haaškog suda".
– Najveći je problem što su reakcije medija bile takve da nisu ostavile prostora ni za žrtve, ni za zločin, ni za drugačije mišljenje. Mediji i pojedinačne javne izjave stvaraju raspoloženje među ljudima koje je doslovno suprotno hrvatskim obvezama i prema Haaškom tribunalu i prema EU. To može nanijeti ozbiljnu štetu našoj zemlji i ugroziti nam šansu da pozitivno okončamo pregovore s Bruxellesom i pomognemo europeizaciji cijele regije. Zato država mora brzo reagirati i naći instrumente za rješenje problema – rekao je Pupovac, a zamoljen da prokomentira najnovija zbivanja i izjave hrvatskih dužnosnika kako je Tuđman znao za zločine rekao je kako su mnogi znali i znaju što se događalo, a ''brijunski transkripti'' sa sastanka na kojemu je dogovarana Oluja samo su jedan od dokaza i zato je ova presuda bila dobar povod da se obični ljudi, koji su bili uvučeni u rat, suoče s onim što se zbivalo, a u budućnosti će ovakvih svjedočenja biti sve više.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KO
kolovoz
19:08 29.04.2011.

nisam za osvetu niti progon po nacionalnoj osnovi-nudio vam je tudjman sigurnost poslije oluje ali vasi vozdovi i djenerali trebase zivi stit za ostupnicu jasno ocekujuci osvetu po mjeri onoga sto pocinise u tkzv krajini a one koji ostase oni su ih svjesno zrtvovali -s toga zamislite se koliko su suodgovorni