SINDIKATI

Masovni prosvjedi u BiH najavljeni za rujan

Masovni prosvjedi u BiH najavljeni za rujan
30.06.2012.
u 10:51
Nekoliko tisuća članova Saveza samostalnih sindikata BiH 26. svibnja je prosvjedovalo, ali to nije dalo nikakve rezultate
Pogledaj originalni članak

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata Federacije BiH poručio je da će u rujnu organizirati masovne prosvjede, ako federalna Vlada i Parlament ne realiziraju zahtjeve sindikata proistekle s prosvjeda upozorenja 26. svibnja. “Odgovor na zahtjeve s prosvjeda, koji je od Vlade FBiH dostavljen Savezu samostalnih sindikata BiH u pisanoj formi nije zadovoljavajući, uglavnom ne nudi konkretna rješenja na upućene zahtjeve”, navode iz Sindikata.

Glavni odbor je na sjednici zadužio Predsjedništvo Glavnog odbora sindikata da pregovara s Vladom Federacije BiH i Parlamentom FBiH o realizaciji sindikalnih stavova. Na sjednici je Glavni odbor zatražio i potpunu mobilnost članstva, posebno naglašavajući jedinstvo u akcijama koje će organizirati Savez u sljedećem periodu. Nekoliko tisuća članova Saveza samostalnih sindikata BiH 26. svibnja se okupilo na prosvjedu upozorenja u Sarajevu kako bi ukazali na težak socijalno-ekonomski položaj radnika. Kritizirajući vlasti zbog nepostojanja socijalnog programa radnici su tada zatražili suzbijanje korupcije, pokretanje programa investiranja u gospodarstvo, kao i reformu javnog sektora s ciljem smanjenja javne potrošnje. Sindikalni predstavnici tražili su i provođenje istrage o privatizaciji u Federaciji BiH, za koju su javno rekli da je bila kriminalna.

Radnici su od vlasti tražili i poštivanje zakona i međunarodnih konvencija o radničkim pravima, ali i bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Može se ponovno reći kako je država u opasnosti zbog mogućih socijalnih nereda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.