NOVE MJERE

Manje plaće i štednja svima osim socijali, a sindikati u HNŽ-u protiv

Manje plaće i štednja svima osim socijali, a sindikati u HNŽ-u protiv
15.03.2013.
u 09:05
Zabrana nabave opreme, vozila, sredstava. Plaće iste u agencijama
Pogledaj originalni članak

Dvije županije na području Hercegovine našle su se u iznimno teškoj financijskoj situaciji zbog čega vlade moraju provoditi oštre mjere štednje, i to na plaćama zaposlenika, svim izdacima, ali su jedino isključile mogućnost da financijske škare pogode socijalne slučajeve.

Već su socijala


Ovakva odluka nije dočekana s odobravanjem sindikata pa se može očekivati iznimno vruće proljeće, ali i cijela godina zbog provedbe nepopularnih mjera. Naime, na izvanrednoj sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je naložila provedbu dodatnih oštrih mjera štednje kako bi se izjednačilo prikupljanje i trošenje proračuna. Kako su priopćili iz Vlade HNŽ-a rasprava je održana u sklopu utvrđivanja prijedloga proračuna za 2013. No, sindikati nisu imali takvu informaciju da će se plaća smanjivati, jer u dosadašnjim razgovorima nije spominjana takva mogućnost. Predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije Slavko Lauš istaknuo je da ne očekuje smanjivanje plaća.

“Ovi zaključci nisu realni. Mislim da smo mi zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju već socijalna kategorija i da neće biti umanjenja naših primanja. Smeta mi i što Vlada unaprijed govori o umanjenju plaća te tek najavljuje da će o tome razgovarati s partnerima, a da se prije toga ne razmotri gdje se sve mogu provesti uštede”, rekao je Lauš. On smatra kako je neozbiljno da Vlada tek sada najavljuje restriktivne mjere oko obustavljanja nabave vozila i određenih sredstava. On pozdravlja linearno smanjenje primanja te opetuje kako Sindikati ne pristaju na smanjenje plaća. Vlada je, pak, na sjednici zaključila kako su već učinjeni značajni pomaci, ali nedovoljni za financijsku konsolidaciju, te je, kako ne bi došlo do potpunog kolapsa javnih financija, procijenjeno da je nužno potrebno provesti dodatne radikalne mjere. Stoga je Vlada usvojila zaključak kako se mora odmah pristupiti dodatnim mjerama štednje i racionaliziranju troškova u svim segmentima, pri čemu jedino ne smije doći do umanjenja materijalnih sredstava planiranih za socijalne kategorije. Također, Vlada je naložila obustavljanje svih započetih i planiranih aktivnosti vezanih uz nabavu opreme, vozila i drugih sredstava. Spomenuti zaključak odnosi se i na sve agencije, službe, fondove, uprave, zavode i druga tijela u kojima Vlada imenuje upravljačka tijela.

Slično i u ZHŽ

Primanja rukovoditelja i zaposlenika u tim tijelima moraju biti dovedena na razinu plaća u tijelima izvršne vlasti. Također, sve mjere štednje koje je Vlada usvojila i koje će ubuduće usvajati moraju se jednoobrazno primijeniti i na ova tijela. Vlada je zadužila Ministarstvo financija da odmah napravi prijedloge proračuna koji će u sebi sadržavati umanjenja plaća, koja neće biti linearna, nego vezana za visinu primanja. Vlada HNŽ-a najavila je da će kada sačini projekcije otvoriti razgovore u sklopu gospodarsko-socijalnog vijeća. Slične poteze ranije su poduzele vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji smanjujući bruto-plaće za osam posto svim korisnicima proračuna osim socijalnim slučajevima. ZHž planira za osam posto smanjivati sve plaće, što u prosjeku iznosi oko 100 maraka manje na bruto primanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.