NEMAJU "ORIGINALE"

Liječnici recepte moraju ispisivati na običnim listićima papira

Foto: VL FOTO
Liječnici recepte moraju ispisivati na običnim listićima papira
02.09.2010.
u 07:42
Recept za lijek bude ispisan i na reklamnim listićima farmaceutskih kompanija
Pogledaj originalni članak

Proteklih mjeseci pojedini pacijenti u sarajevskim zdravstvenim ustanovama ostali su iznenađeni kada su od svojih liječnika dobili recepte za lijekove ispisane na običnim listićima papira umjesto na za to propisanim obrascima. Događalo se čak da recept za lijek bude ispisan na reklamnim listićima pojedinih farmaceutskih kompanija, što svakako nije uobičajena praksa.

Nestašica recepata

U JU Dom zdravlja Sarajevske županije ističu kako je nakratko došlo do nestašice recepata, ali dodaju kako je taj problem prevladan u roku od dva dana. -Došlo je do zastoja u komunikaciji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, koji nam dostavlja recepte. Mi svaki izdani recept kroz šifre pravdamo njima i oni su ti koji nam dostavljaju recepte, objašnjava glasnogovornik JU Dom zdravlja Arman Šarkić. Za pojedinačne slučajeve ispisivanje recepata za lijekove na običnim listićima papira Šarkić kaže da su vjerojatno rezultat “limitiranja recepata”. -Očito postoji nesrazmjer između onoga što se nama šalje i potreba pacijenata. Mi dobivamo limitiran broj blokova s receptima koji ne može pokriti sve potrebe pacijenata i zato se događaju ovakve situacije, kazao je Arman Šarkić za Večernji list.

Ograničiti pošiljke

Neslužbeno se doznaje kako sarajevski, ali i drugi županijski zavodi zdravstvenog osiguranja nastoje što je moguće više ograničiti pošiljke recepata za lijekove i tako utjecati na reduciranje izdavanja lijekova, posebno onih s esencijalne liste, odnosno onih koji se financiraju iz njihovih blagajni. S druge strane, političari se redovito hvale s tim kako su građanima omogućili desetke besplatnih lijekova koje ne moraju plaćati. Sa sličnim problemom suočavale su se i zdravstvene ustanove u drugim županijama. Prošle godine je došlo do nestašice recepata za prepisivanje lijekova s esencijalne liste u ambulantama obiteljske medicine u Tuzlanskoj županiji. Godišnji plan, kada je u pitanju broj recepata koji se izdaju za lijekove s esencijalne liste na području Tuzlanske županije, iznosi tri milijuna raspoređenih po broju osiguranika u općinama. Primjerice, tuzlanski Dom zdravlja godišnje na raspolaganju ima oko 875 tisuća recepata, što je oko 73 tisuća mjesečno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.