Dok se u našim krajevima obično servira uz svježe krastavce i luk, u svijetu je više popularna kombinacija rajčice, mozzarelle, listova bosiljka i aromatičnog octa poznatog kao Aceto balsamico. Malo što može nadmašiti savršeno zrelu, slatku i sočnu rajčicu narezanu u omiljenoj salati. No, ukoliko niste preveliki ljubitelj rajčice, kulinarski stručnjaci savjetuju da umjesto soli i ulja koristite ocat. Kuhar Stephen George rekao je da ljudi uglavnom koriste sol kako poboljšali okus rajčice, ali smatra da to nije najbolja opcija.
"Većina ljudi koristi sol kako bi izvukla najbolji okus iz rajčice, ali vjerujem kako sol izvlači previše vode i gubi se slatkoća koju donosi svježa rajčica. Umjesto toga, koristim ocat", naveo je. Iako se aromatični ocat sve češće koristi za prelijevanje salata, kuhar Stephen George napominje kako on uglavnom koristi jabučni ocat. Glavna razlika između njih je jezgro voća koje se koristi za njihovu proizvodnju. Balzamični ocat (Aceto balsamico) napravljen od soka grožđa, poznat je po svom bogatom, slatkom i složenom okusu.
U međuvremenu, jabučni ocat, napravljen od fermentiranih jabuka i raznog drugog voća, ima kiselkast, blago sladak i oštar okus. Češće se koristi u preljevima, marinadama i kiseljenju. Prema kuharu iz italijanskog restorana Connonu Robsonu, ne treba se ograničavati samo jabučni ocat. On savjetuje da pronađete crveni vinski ocat.
Crni vinski ocat proizvodi se od prirodno fermentiranog crnog vina. Tijekom tog procesa alkohol u vinu pretvara se u octenu kiselinu, koja octu daje kiseli okus. "U kombinaciji s kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, ovo će dodati oštrinu i kiselost koja je prijeko potrebna za svježinu rajčice", naveo je Robson. Kuhar Justin Tsang također preferira crveni vinski ocat. On napominje kako kiselost octa probija slatkoću rajčice, a istovremeno poboljšava njihov okus. Kuhari dijele mišljenje kako su i druga klasična jela obavezna uz prelijevanje octa preko rajčice. Za dodatni okus možete dodati krupnu sol i kvalitetno maslinovo ulje.