Bolju nećete probati

Musaka po receptu Steve Karapandže

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Musaka po receptu Steve Karapandže
05.12.2025.
u 11:36
Karapandža je nakon školovanja u Opatiji karijeru gradio u najpoznatijim jugoslavenskim hotelima, a radio je i u londonskom Savoyu
Pogledaj originalni članak

Oni koji su odrasli krajem osamdesetih, još uvijek se sjećaju kulinarske emisije Male tajne velikih majstora kuhinje koju je vodio Stevo Karapandža, jedan od najpoznatijih kuhara s ovih prostora. Karapandža je nakon školovanja u Opatiji karijeru gradio u najpoznatijim jugoslavenskim hotelima, a radio je i u londonskom Savoyu.

Ipak, ljudima je najpoznatiji kao voditelj emisije koja se prikazivala od 1974. do 1991. godine, a koju je u početku vodio uz Ivu Serdara, a kasnije Olivera Mlakara. Karapandža je u emisijama često ugošćivao poznate, a jedna od najpoznatijih epizoda je ona 1987. godine kada je ugostio bračni par Senku i Zafira Hadžimanova. U emisiji su taj dan skuhali musaku od plavih patlidžana na makedonski način, jelo koje Karapandža opisuje kao “lijepo, ukusno i gurmansko”, piše Dnevno.hr.

Za ovo jelo treba vam 1 kg patlidžana, 40 dkg mljevenog mesa, 4 žlice ulja, 1 glavica luka, sol i papar, 4 češnja češnjaka, 2 rajčice, 2 paprike, ulje za prženje, 1 žlica Vegete, 2 dl vruće vode. Na ugrijanom ulju propržiti sitno sjeckani luk. Dodati mljeveno meso, posoliti, popapriti i umiješati žlicu Vegete. Meso pirjati uz lagano podlijevanje vodom dok ne omekša, potom dodati kosani češnjak. U međuvremenu oguliti plave patlidžane, narezati ih na pola centimetra debele ploške, posoliti i ostaviti 15 minuta. Rajčice uroniti u kipuću vodu na sedam sekundi, zatim ohladiti i oguliti. Očistiti od sjemenki i narezati na kockice. Paprike također narezati i pomiješati s rajčicom. Patlidžane obrisati i ispržiti na ulju. U vatrostalnu posudu složiti red patlidžana, polovicu mesa, zatim mješavinu rajčica i paprika, ostatak mesa i na kraju preostale patlidžane. Musaku preliti s 2 dl vruće vode i peći 30 minuta na 220 °C.

Karapandža napominje kako se ovako pripremljena musaka zapravo kuha u vlastitom soku, zbog čega je “mnogo laganija i manje kalorična”, a tko želi bogatiji okus – može je poslužiti s kiselim mlijekom. Mnogi su se gledatelji u komentarima ispred videa prisjetili vlastitog djetinjstva: “Ja sam Stevu kao mali zapamtio po tome što uvijek dodavao mnogo Vegete i češnjak. Tjerao sam majku da mi u rođendansku tortu stavi češanj češnjaka, jer nisam znao da je to bijeli luk”.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.