Nutricionistica otkrila

Je li zdraviji kelj ili špinat? Slični po izgled, ali ne i po nutritivnom sastavu

Foto: Ilustracija
Je li zdraviji kelj ili špinat? Slični po izgled, ali ne i po nutritivnom sastavu
24.01.2025.
u 16:04
I špinat i kelj mogu se jesti sirovi, ali imaju neke kemijske, teksturne i nutritivne razlike
Pogledaj originalni članak

Kelj i špinat su slični po izgledu, ukusu i nutritivnom sastavu, ali ove dvije zelene vrste povrća nisu identične. Dakle, što je s keljom u odnosu na špinat? Kome više treba vjerovati i što je kvalitetniji izbor za ljudsko zdravlje?

Kelj je povrće krstašice, slično kao brokoli, prokelj, kupus i brokola, a špinat pripada porodici povrća koja uključuje blitvu, ciklu i kinou. Obe porodice povrća mogu se jesti sirovo, ali imaju neke kemijske, teksturne i nutritivne razlike. Također kelj ima nekoliko svojih vrsta i svaka sorta može biti malo drugačija u ishrani. Špinat se također prodaje u grozdu sa stabljikama, a svaka vrsta kelja i špinata je zdrava, a ono što vam se čini najprivlačnijim i najpristupačnijim može biti hranljiv izbor. Kelj je obično u sezoni od rujna do veljače, dok je sezona špinata od ranog proljeća do sredine ljeta. Naravno, obje povrćke možete kupovati i zamrznute tijekom cijele godine. – I kelj i špinat su nutricionistički fenomenalni. Ono što treba da jedete češće i više je zapravo ono što vam se više dopada u odnosu na ove dvije vrste povrća – kaže za Real Simple nutricionista Kristy Baumann.

Prednosti kelja
Kelj je niskokalorična hrana koja također sadrži malo ugljikohidrata i ima malo vlakana, željeza i kalcija. – Kelj je prepun antioksidansa, poput beta-karotena i flavonoida, koji pomažu u borbi protiv upale i štite od kroničnih bolesti. On je fantastičan izvor vitamina K, koji je odličan za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi. Pored toga, sadržaj vlakana u kelju promovira zdravo varenje, dok njegov vitamin A podržava čistu kožu i zdrave oči – navodi Baumann.

Prednosti špinata
Špinat je prirodno niskokalorična hrana s malo ugljikohidrata s malo vlakana i proteina, plus ima kalija, kalcija i vitamine, piše politika Magazin. – Špinat je bogat željezom koje je važno za proizvodnju energije i transport kisika kroz tijelo – kaže Baumann dodajući da je on prepun magnezija, vitalnog za funkciju mišića i nerava, i folata, koji pomaže u obnavljanju i rastu ćelija. Špinat također osigurava lutein i zeaksantin — antioksidanse koji štite vaše oči od problema s vidom koji se kvari s godinama.

 Je li jedan zdraviji od drugog?
„Zdraviji” izbor zavisi od vaših specifičnih nutritivnih potreba. Kelj ima više vitamina C, dok špinat ima više željeza i magnezija. Kelj je odličan izbor za jačanje imuniteta sa svojim vitaminom C, dok je špinat idealan za one koji žele da podrže funkciju mišića ili nivo energije zbog sadržaja željeza –kaže Baumann.

Kako da češće jedete kelj i špinat
Kelj i špinat se mogu dodati mnogim slanim i začinjenim jelima- mogu odlično da se slažu kada pravite juhe, jela od tjestenine, pomfrit, kajganu, pa čak i pljeskavice s hamburgerima. Hrskava užina može da bude pečeni kelj isjeckan kao čips. Kelj i špinat se također mogu lako dodati u smutije ili zelene sokove. Bebi kelj i bebi špinat su samo mlađe verzije biljaka, a u nutritivnom smislu, te sorte i dalje imaju hranljivu snagu, nudeći slične vitamine i minerale.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.