Sutra u Mostaru

Lideri za dogovor koji će približiti BiH k EU – spreman i dokument

Lideri za dogovor koji će približiti BiH k EU – spreman i dokument
19.11.2012.
u 10:09
Potpisivanje dokumenta koji se tiče provedbe odluke Suda u Strasbourgu
Pogledaj originalni članak

Nova parlamentarna većina, daljnja politička sudbina BiH, rješenje krize, vlast koja će voditi BiH u sljedeće dvije godine trebala bi biti poznata sutra nakon sastanka lidera šest političkih stranaka u Mostaru, čiji je domaćin HDZ 1990. Očekuje se dolazak Milorada Dodika, Mladena Bosića, Dragana Čovića, Bože Ljubića, Zlatka Lagumdžije i Fahrudina Radončića.

Izbor Predsjedništva

- Ovaj sastanak bi trebao dati zamah da sljedeće dvije godine možemo normalno raditi i da zakonodavna i izvršna vlast nema previše potrebe za konzultacijama parlamentarne većine - rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Naveo je da neće biti nijedne prepreke da lideri “šestorke” iznesu svoj stav o Domu naroda Parlamenta BiH, dok bi oko izbora članova Predsjedništva BiH bilo dovoljno da se potvrdi načelo da jedan narod drugom narodu neće biti u mogućnosti birati člana Predsjedništva. Kako je dogovoreno, na sastanku je planirano potpisivanje i dokumenta koji se tiče provedbe odluke Suda u Strasbourgu u slučaju “Sejdić - Finci”. Ako se lideri usuglase, SNSD, SDS, HDZ BiH, HDZ 1990., SDP i SBB dogovarat će sve daljnje procese važne za napredak Bosne i Hercegovine, posebice prema EU. Lideri hrvatskih stranaka mišljenja su kako je nužno promijeniti situaciju u Federaciji BiH, te žurno izvršiti rekonstrukciju Vlade. I Čović i Ljubić se slažu i na sastanku šestorke će otvoriti pitanje oko preustroja vlasti u FBiH. – Želimo da se u u Vladi FBiH nađu legitimni predstavnici hrvatskog naroda - kazao je Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990. uoči sutrašnjeg sastanka.

Promjena Ustava

- Zbog problema u funkcioniranju FBiH potrebno je “temeljito” promijeniti Ustav ovog entiteta, mišljenja je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Na sastanku će, osim Federacije BiH, biti otvorena pitanja koja se tiču Mape puta koju su se lideri početkom ljeta na sastanku u Bruxellesu obvezali ispuniti. Jedna od tema bit će i Vijeće ministara BiH, te funkcioniranje parlamentarne većine. Proteklih desetak dana lideri svih šest stranaka su međusobno razgovarali i sastajali se kako bi se u Mostaru postigao dogovor i konkretni pomaci u rješavanju zamršene političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.