Izložba arhitekta Željka Galića

Život pun ljubavi prema pejzažu

Život pun ljubavi prema pejzažu
02.07.2018.
u 07:05
Pogledaj originalni članak

U sarajevskoj galeriji “Evergreen”, u nekadašnjem prostoru kultnoga sarajevskog kafića, otvorena je prva samostalna izložba arhitekta Željka Galića.

Rođen je u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu u srpnju 1978. godine.

Inače, Željko je zanimljiva osoba jer, osim profesionalnog posla vezanog uz arhitekturu, on je i vrstan šahist s titulom Fide majstora, koju nosi od 1990.

Šah je počeo igrati od svoje devete godine, a 1070. postao je najmlađi majstorski kandidat u šahu u BiH, a godinu kasnije postaje i prvak BiH. Nastupao je za ŠK Sarajevo, ŠK Željezničar, ŠK Partizan i ŠK Bosna. Kao član ekipe ŠK Bosna Sarajevo osvojio 1. mjesto na Kupu europskih prvaka u šahu u Bugojnu. Od 2004. godine stalni je član prve ekipe ŠK Napredak Sarajevo. Unatoč svemu, sklonost prema likovnoj umjetnosti negdje duboko u njemu je tinjala. Prema njegovim riječima, ona se pojavila družeći se u ratu i poslije rata s glasovitim slikarom Ljubom Lahom. - Sve je to rezultiralo da sam se od 2012. počeo aktivno baviti slikanjem u školi crtanja, slikanja i vajanja, koju vodi gospođa Indira Kaliman, magistrica slikarstva, pod čijim mentorstvom su rađene slike za ovu izložbu. I eto dogodilo se da sam u prostoru bivšeg kultnoga sarajevskog kafića “Evergreen”, a sada galeriji, postavio prvu samostalnu izložbu slika. Slike su nastale u razdoblju od 2013. do 2018. godine i rađene su u dvije tehnike, i to u kombiniranoj tehnici akril i tušu - kazao je. Prema riječima njegove Kaliman, Galić u nama budi albumska sjećanja i potiče našu afektivnu vezanost uz svijet oživljenih uspomena.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.