IMAGINE

Za pjesmu stoljeća najzaslužnija je Yoko Ono

Za pjesmu stoljeća najzaslužnija je Yoko Ono
25.03.2020.
u 13:56
Pogledaj originalni članak

Iako su je mnogi stigmatizirali kao glavnog krivca za raspad Beatlesa i odnarođenje engleskog idola Johna Lennona, japanska konceptualna umjetnica Yoko Ono, ima velike zasluge za nastanak nekih od najvažnijih pjesama koje je Lennon napisao u svojoj solo karijeri ali i za vrijeme dok je bio u bendu, među kojima je i pjesma 20. stoljeća Imagine. Skoro pola stoljeća od kakao je napisana, ova pozitivna molitva koju je prihvatilo cijeli svijet, osim nekih religijskih vođa, nadahnuta je motivima iz knjige Yoko Ono Grapefruit iz 1964. godine. U svojoj knjizi Yoko je imala više pjesama koje su počinjale s "Imagine...". Radilo se o konceptualnoj knjizi.

U dokumentarnom filmu Samo je nebo iznad nas Lennon priznaje da velike zasluge za pjesmu idu Ono. On je bio toliko fasciniran svojom drugom suprugom da je prihvaćao svaki njezin prijedlog, sugestiju ili kritiku na pjesme koje je stvarao.  O tome zašto nije supotpisana na autorstvo Lennon objašnjava svojom muškom sujetom.
- Pjesmu treba potpisati s Lennon - Ono jer je puno toga - stihovi i koncept - poteklo iz Yoko. Uzeo sam sve to izravno iz 'Grapefruita'. Da je bio neki muškarac, vjerojatno bih ga potpisao kao koautora. Ali, tad sam mislio, pa, ona je samo moja žena, zašto bih je potpisao", rekao je za BBC Radio 1 Lennon 1980. godine.

Javnost je desetljećima krivila Yoko kako je upravo ona „zaslužna“ za raspad poznatog sastava, a od navedenih optužbi ju je 2012. „spasio“ Paul McCartney koji je konačno javno demantirao takve sumnje.
- Ona sigurno nije kriva za raspad grupe. Mislim da je ne možete kriviti ni za što. John Lennon bi ionako definitivno otišao - kazao je McCartney te naglasio da Lennon nikada ne bi napisao "Imagine" da nije bilo Yoko Ono.

Proces kojim će američko-japanska umjetnica Yoko Ono konačno biti potpisana kao suautorica pjesme "Imagine" je započeo u američkoj Udruzi glazbenih izdavača.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.