Mostar

U Galeriji Aluminij otvorena Terra incognita dubrovačkoga majstora Lukše Peke

Foto: Stojan Lasić
izlozba luka
Foto: Stojan Lasić
izlozba luka
Foto: Stojan Lasić
izlozba luka
Foto: Stojan Lasić
izlozba luka
Foto: Stojan Lasić
izlozba luka
08.04.2016.
u 12:02
Pogledaj originalni članak

Dvadeset umjetničkih djela dubrovačkoga majstora Lukše Peke, koja su dijelom njegova megaciklusa imena Terra incognita, koji broji čak 140 slika, očekivano su sinoć okupila mnoštvo mostarskih poklonika likovne umjetnosti. U suorganizaciji Galerije Aluminij i Studija povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Pekina je izložba otvorena u pitkomu ozračju publikom ispunjenoga galerijskog Salona 1, a uvodnu je riječ kazala pročelnica spomenutoga studija prof. dr. Ljiljana Rajković, zahvalivši se Galeriji Aluminij i dekanima Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a, prof. dr. Zoranu Tomiću i prof. dr. Mariju Vasilju, na ukupnoj potpori koju pružaju umjetnicima i promidžbi njihova stvaralaštva, periopćeno je iz Aluminija. 

Rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka podsjetio je kako je Peko u Aluminijevu izložbenom prostoru izlagao još 2005. godine, izazvavši tada veliko zanimanje javnosti svojom zaokupljenošću otocima i morem.

- Ovoga puta, on vidike širi na nepoznatu zemlju. U naglašenomu koloritu, kako nam i sam kazuje, otkriva nešto što zapravo ne postoji. Svjedočeći zadovoljstvu na licu ovoga poštovanoga gospodina kojega sam, prije svega, doživio kao samozatajnoga i izrazito samokritičnoga slikara, s razlogom mogu kazati kako večeras dišemo dubrovački, jer nam je u Mostar, iz svojega ateljea, Lukša donio dašak njegova drevnog grada – kazao je Juka, najavivši kustosa izložbe, povjesničara umjetnosti Marina Ivanovića, također Dubrovčanina, koji je u kataloškomu osvrtu zapisao kako Pekova Nepoznata zemlja, u svojemu latinskomu nazivu, nosi arhaičnost antičkih krnjih pretpostavki o svijetu koje, upravo zbog toga što su neutemeljene, pružaju širok prostor nagađanjima i maštarijama.

- Peko je discipliniranim slikarom čija djela nedvojbeno odražavaju baš tu odliku njegove osobnosti, istodobno mu dajući prostor za odmak od sebe u nepoznatoga sebe, zbog čega je, prikladno, taj prostor podsvjesnoga i obuhvatio nazivom Nepoznata zemlja. Ovaj ciklus predstavlja jednu primordijalnu luku, nekakov svijet u nastanku. Peko je uvijek koristio izraženo jarke žute i crvene boje, odnosno on ima izražen taj solarni činitelj te se zmijske vale, spaljeni otoci, spržena zemlja, sunčana obala i slično (nazivi koji prate ciklus) onda pronalaze kroz tu njegovu pikturalnost – pronicljiv je Ivanović koji nadalje pojašnjava kako je ciklus Terra incognita nastajao posljednjih nekoliko godina, a zaokružen je lani, proslavom 50-godišnjice Pekova stjecanja diplome na Zagrebačkoj ALU.

Vidno dirnut reakcijama nazočnih, Peko se, u pratnji svoje supruge, nazočnima obratio riječima zahvale, istaknuvši osobni ponos što mu je omogućeno predstaviti svoje recentne radove mostarskomu likovnom općinstvu. Podsjećamo, postav mostarske izložbe potpisuje povjesničarka umjetnosti Barbara Martinović, a nakon Galerije Aluminij, u kojoj izložba ostaje otvorenom do 22. travnja, Terra incognita seli u zagrebačku Modernu galeriju, u kojoj će biti otvorena 30. ovog mjeseca.

Inače, Peko je rođen 1941. u Dubrovniku, u kojemu je prve likovne poduke dobio kod slikara Antuna Masle i Koste Strajnića. Godine 1965. diplomirao je na ALU Zagreb, u klasi Otona Postružnika i Đure Tiljka, kada je dobio nagradu ALU za grafiku i prvi put izlagao s dvojicom dubrovačkih Josipa – Škerljem i Trostmannom. Na grafičkoj specijalki ALU Zagreb završio je poslijediplomski studij kod Marijana Detonija 1968. godine. Ostvario je čitav niz samostalnih i skupnih izložbi, dobitnikom je brojnih nagrada i priznanja, a živi i stvara u rodnomu Dubrovniku, navodi se u priopćenju. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.