hnk mostar

“Sviraj to ponovno, Sam” - duhovito i opuštajuće

Foto: Stojan Lasić
Foto: Stojan Lasić
Foto: Stojan Lasić
Foto: Stojan Lasić
Foto: Stojan Lasić
Foto: Stojan Lasić
20.12.2018.
u 10:25
Pogledaj originalni članak

Nakon nekoliko iznimno uspješnih predstava s “ozbiljnom” tematikom, vodstvo Hrvatsko narodnog kazališta, u ove je predblagdanske dane razveselio vjernu publiku odličnom komedijom. Predstava “Sviraj to ponovno, Sam”, premijerno izvedena sinoć u HNK-u, rađena je po tekstu svima dobro poznatog redatelja, pisca, glumca i komičara Woodyja Allena, a u režiji Marija Kovača, k. g. iz Zagreba.

Intelektualac, filmski znalac

“Sviraj to ponovno, Sam” (naslov predstave je glasovita rečenica iz kultnog filma “Casablanca” M. Curtiza) priča je o jednom ostavljenom, zbunjenom muškarcu Allan (Robert Pehar) koji se ne snalazi u zavođenju i ratu spolova i uvijek je na gubitničkoj poziciji. Veliki je i filmofil pa mu se u kriznim trenucima sa savjetima pojavljuje Humphrey Bogart (Ivo Krešić) kao “anđeo čuvar”, a on sam postaje Bogartov učenik.

Njegov najbolji prijatelj Dick (Ivan Skoko) i njegova supruga Linda (Angela Bulum) trude se potištenom Allanu skrenuti misli s Nancy (Jelena Kordić-Kuret) te mu ugovore niz spojeva, ali svi propadnu. Allan se prilično zbliži s Lindom, koja provodi vrijeme s njim dok je Dick na poslu i koju, uz Bogartovu pomoć, i zavede... Osim spomenutih, u predstavi još glumi Nikolina Marić. Robert Pehar, koji igra glavnu ulogu smušenog, možda je dao i najbolju odliku ove predstave, a to je britki intelektualni humor.

Odmak od stvarnosti

“To je ono što je opuštajuće u ovoj predstavi. On ni u jednom trenutku ne leti u vulgarnosti, to nisu gegovi nego ironijski odmak od stvarnosti u kojoj smo svi. Woody Allen je u tome majstor, a zahvaljujući redatelju, koji je s nama radio u vrlo opuštenom ozračju od početka, siguran sam da će publika prihvatiti predstavu ne samo zato što je komedija, nego zbog humora koji izuzetno puno govori”, kazao je Pehar uoči premijere i dodao da je repertoarno jedna ovakva predstava trebala ovom kazalištu. Komad je uistinu opuštajući za gledateljstvo koje nije štedjelo dlanove na kraju predstave.

HNK Mostar je ovom komedijom obogatio svoj repertoar i nastavio niz sjajnih predstava, što je u zadnje vrijeme rezultiralo nagradama na nekoliko festivala. Posljednja je stigla u vidu ‘Kristalne matice’ s imenom maestra Vjekoslava Šuteja, najvišeg priznanja MHM-a, koja je na premijeri uručena ravnatelju HNK-a Ivanu Vukoji.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.