U Galeriji Aluminij

Splitski trojac priredio izvrsnu izložbu slika

Splitski trojac priredio izvrsnu izložbu slika
29.04.2017.
u 07:37
Pogledaj originalni članak

- Izlagala sam ovdje kao studentica na jednoj skupnoj izložbi i poželjela jednoga dana autorski se predstaviti u Galeriji Aluminij. Iznimno sam sretna što mi se želja tako brzo ispunila, kazala je splitska akademska slikarica Tea Morić Šitum na otvaranju izložbe kojom se mostarskoj publici predstavila zajedno sa svojim suprugom kiparom Franom Šitumom i prijateljicom slikaricom Karin Grenc.
Bračni par Šitum
Ukupno 45 slika i skulptura izloženo je u obadva galerijska salona, u suorganizaciji Galerije Aluminij, Filozofskoga i FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, a postav ostaje otvorenom do 12. svibnja. Hrvatski akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović osvrt na zajednički postav ovoga splitskog trojca nazvao je hodom po rubu Sredozemlja i utvrdio kako se, s tri zasebne likovne poetike, tri različne osobnosti i tri stvaralačka pristupa koji na prvi pogled nemaju preveć toga zajedničkog, ovi umjetnici zapravo napajaju na sličnim ili čak istim izvorima.
- Ono što ih povezuje bitno je određeno ozračjem u kojemu žive i stvaraju, a to je, dakako, prostor Mediterana, kao i njegova specifična duhovnost. Svatko će od njih to osnovno polazište doživjeti, a potom i opjevati, na drukčiji, sebi svojstven način.
No, Mediteran ovdje nije konačni cilj, on je, prije svega, sredstvo, način za dopiranje do jednoga višeg i oku nevidljivoga metafizičkog prostora, kazao je, između ostaloga, Peruzović koji se potom podrobnije osvrnuo na stvaralaštvo svakoga od njih pojedinačno, što je otisnuto na stranicama izložbenoga kataloga.
- Promatramo li radove ovo troje umjetnika u okolju suvremene likovnosti i uobičajenih umjetničkih praksi, njihovo kretanje može se na trenutak (u)činiti (pre)konzervativnim i pomalo rizičnim hodom po rubu s kojega je lako skliznuti u sladunjavu dopadljivost ili jeftinu banalnost. Međutim, oni, unatoč svim zavodljivim trendovskim instant-rješenjima koja se danas diljem globaliziranoga svijeta nude i svim kaotičnim okolnostima ovoga apsurdnoga vremena u kojemu žive i stvaraju, nastoje sačuvati jasnoću svojega unutarnjeg glasa i čistoću svoje autentične likovne vizije, uzdižući ono (naizgled) malo i podcijenjeno u prostore visoke umjetnosti. To čine bez imalo dvojbi i straha, samouvjereno, vješto i sigurno, nastavljajući beskompromisno koračati po tomu opasnom rubu svojega životnog i jedinstvenog Mediterana, dodao je Peruzović, dok su, u ugodnomu ozračju, članice Ženske klape Ar’ja iz Mostara izvedbama “Bijele lađe” i “Zvona moga grada” dodatno razgalile okupljene poklonike likovne umjetnosti.
Ciklus brodova
Inače, Karin je slikarica s povremenim izletima prema kiparstvu, a na ovoj se izložbi predstavila kombiniranom tehnikom, dok u djelima kipara Frane dominiraju figuralni prikazi ljudi koji izranjaju ili iz mora ili iz barke. Tea se, pak, predstavila svojim ciklusom brodova prikazujući alegorije života, s tim da su ti brodovi, kako sama ističe, uvijek jedna malo šira priča.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.