Knjiga fra Mladena Rozića

“Soneti ljubavi” koji potiču na temeljni zakon svemira

“Soneti ljubavi” koji potiču na temeljni zakon svemira
26.09.2018.
u 12:15
Pogledaj originalni članak

- Fra Mladen Rozić svojom poezijom želi ostaviti tragove srca, odnosno “sonete ljubavi” u dušama drugih. Tu se ne misli na pjesničku formu “sonet”, nego na onu poruku koju pjesma, bez obzira na formu, daje svome čitatelju. Riječ “sonet” dolazi od latinske riječi “sonare”, što znači zvučati, prema tome, fra Mladenove pjesme sa svojim porukama trebaju zvučati, ječati, zvoniti, pozivati, poticati na temeljni zakon svemira, a to je ljubav. Bog, tvorac svemira i čovjeka, jest ljubav. To je Božji temeljni zakon koji sve drži na okupu i redu. Pjesnik želi da se ta istina utka duboko u svijest čovječanstva - kazao je don Ilija Drmić na predstavljanju knjige poezije “Soneti ljubavi” fra Mladena Rozića, upriličenoj u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici.

Zagledan u nebo

Govoreći o šestoj po redu knjizi poezije ovog hercegovačkoga fratra, don Ilija Drmić istaknuo je kako je fra Mladen zagledan u nebo kako bi našao odgovore svome srcu. Fra Ante Marić, drugi recenzent ove knjige, objavljene u izdanju širokobriješkoga Ogranka Matice hrvatske, naglašava:

- Pjesnik je krenuo životnom stazom pod ruku s vremenom, prostorom i čovjekom. I muče ga pitanja, navade, otuđenje ga čovjekovo u duši stiska. I nikako da otpočnemo u ritmu svoga Stvoritelja, na nekom smo drugom kodu, geni kao da su pogubili značenje. Nemamo vremena za sebe, za čovjeka, za život. Pjesnik je zapalio svijeću i s njom bdi. A vani je mrkla noć. Želi otkriti tajnu za otključati srce. I ugasit će svijeću i otići prvom čovjeku do sebe kako bi donio svoj osmijeh.

Program je vodila Mirela Lovrić, stihove iz zbirke govorile su Ana i Marija Rozić, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Dobrkovići. Fra Mladen je kazao kako samo s neba mogu doći dobri poticaji.

- Ljubav s neba vodi dobru, iz zagledanosti u nebo možemo pravilno gledati ljude - naglasio je pjesnik.

Fra Mladen Rozić rođen je 6. travnja 1957. u Ljutom Docu kod Širokoga Brijega.

Studij filozofije i teologije završio je u Sarajevu i Zagrebu, gdje je diplomirao 1991. godine na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Član je Hercegovačke franjevačke provincije.

Trenutačno je na službi župnika u Bukovici (duvanjski kraj).

Župnik u Bukovici

Fra Mladen Rozić, kao autor, povremeno se javlja sa svojim pjesmama u časopisu “Vitko” što ga izdaje Matica hrvatska iz Širokoga Brijega i glasilu “Stazama sv. Franje”. Podosta je njegovih pjesama uglazbljeno i izvođeno na Zlatnoj harfi.

Pisao je pjesmotvore pod pseudonimom za nekoliko albuma duhovne glazbe.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.