Porazno stanje u kulturi

Slaba čitanost, gotovo polovina građana uopće ne kupuje knjige

Slaba čitanost, gotovo polovina građana uopće ne kupuje knjige
21.07.2017.
u 11:12
Pogledaj originalni članak

Prema istraživanju koje je provelo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske početkom 2017. na uzorku od 1032 slučajno odabrana punoljetna građanina, više od 42 posto građana nikada ne kupuje knjige, a gotovo 70 posto nikada ili rijetko čita knjige u elektroničkom formatu, prenose agencije.

Veličina kućnih knjižnica kućanstava uglavnom se kreće od jedne do dvadeset i pet knjiga, a 8,3 posto građana ne posjeduje ni jednu knjigu.

Klasici i lektira

Međutim, većina građana, čak njih 80,6 posto, izjavila je da čita knjige, ali se taj izbor uglavnom svodi na domaće klasike i lektiru. Inače, tiraža knjiga u BiH kreće se od 300 do 3000 primjeraka, a najčešća tiraža ne prelazi 1000 primjeraka knjige.

Za jedno izdanje često su potrebne i dvije godina da se rasproda.

Istraživanje je, također, pokazalo kako je kulturna ponuda u RS-u prilično siromašna, ali i da veliki broj građana uopće ne pokazuje zanimanje za kulturne događaje, prije svega, zbog nedostatka novca, udaljenosti događaja, slabe ponude i loše kvalitete ponuđenoga sadržaja koji se često preklapaju, dok njihovo sudjelovanje u kulturnom životu nije povezano s njihovom financijskom situacijom jer za kulturu najviše izdvajaju građani s minimalnim primanjima (300 KM do 500 KM) ili čak oni bez ikakvih primanja.

Nezadovoljavajuće kulturne ustanove koje su spomenute najviše puta bili su kina i muzeji te nedostatak koncertnih dvorana, dok su kazališta stavljena na sam vrh ljestvice iako više od 60 posto građana u posljednjih dvanaest mjeseci nije pogledalo ni jednu predstavu.

Ono što je sugerirano kao nužna promjena u kulturnoj ponudi RS-a je njezino proširenje i stvaranje nužnog prostora mladim umjetnicima i kulturnim djelatnicima te mladim ljudima općenito.

Kultura na margini

Stupanj razvoja kulture, između ostalog, ovisi i o izvoru financiranja te visini raspoloživih sredstava.

Prema svjetskim mjerilima, ako je izdvajanje manje od 2,4 posto proračuna, kultura države svedena je na incident. Proračun za kulturu RS-a je za 2016. godinu iznosio 0,63 posto, dok je prethodnih godina taj postotak iznosio oko jedan posto, čime je kultura ostala na margini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.