Međugorje

Prikazan film Jakova Sedlara o Vinku Vici Ostojiću “Sve za Boga i Hrvatsku”

Prikazan film Jakova Sedlara o Vinku Vici Ostojiću “Sve za Boga i Hrvatsku”
22.05.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

U Bijakovićima, u međugorskoj župi, u dvorani sv. Josipa u Majčinom selu pred tri stotine posjetitelja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk, održana je svečana projekcija dugometražnoga dokumentarnog filma “Sve za Boga i Hrvatsku”, priča o Vinku Vici Ostojiću.
Redatelj ovog filma koji traje 52. minute je Jakov Sedlar. Film je snimio zajedno s kćerkom Jadrankom . U filmu se priča o jednom od najpoznatijih hrvatskih emigranata - Vinku Vici Ostojiću, podrijetlom iz Bijakovića, koji je svoj cijeli život posvetio boreći se za neovisnu i samostalnu Hrvatsku.
Na svom životnom putu proveo je i 15. godina u jugo-komunističkim zatvorima gdje je prošao i najteža mučenja.
Ovaj film je priča sa sretnim završetkom. Vinko je dočekao neovisnu Hrvatsku i sa svoje 93. godine svjedoči svoju veliku ljubav prema domovini i dragom Bogu koji mu je u najtežim danima pomogao preživjeti.
- Najstariji svećenik Zagrebačke nadbiskupije i Stepinčev tajnik msgr. Stjepan Lacković mi je jednom prigodom kazao : ‘Moj Vinko mi odlazimo, a ništa ne ostavljamo’. To me ponukalo najprije da napišem knjigu “Križni put Hrvata patnika”, a evo potom i snimimo dokumentarni film o mom životnom putu, - kazao nam je Vinko Vice Ostojić u razgovoru za Večernji list, u hotelu Villa Regina u Međugorju, gdje je ovih dana i boravio. Svako jutro i večer išao je na sv. misu.
Bez mise , kako nam je kazao, ne može ni jednoga dana. Iako slabije hoda, u glavi je još jako bistar. “A glava je najvažnija”, - kazao nam je kroz smijeh.
Uvijek sam se borio za oca domovine Antu Starčevića i vjerovao u Boga. Bog mi je puno pomogao, kratko nam je kazao Vinko. Zimi živi u Njemačkoj, a ljeti u Hrvatskoj.
Kaže kako je u jednom trenutku bio i bolestan, ali ga ozdravio otac Leopold Mandić kojeg jako štuje. Ispričao mi je kako se često nađe i s biskupom Vladom Košićem, a veliki je prijatelj s Antonom Kikašem s kojim vuče i zajedničke korijene iz rodnih Bijakovića .

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.